Au rămas repetenți sau au fost considerați niște „ratați”. Cine sunt oamenii care au schimbat lumea

Andreea Bisinicu 20.12.2020, 20:43

Au rămas repetenți, au fost considerați niște „ratați”, dar au schimbat lumea. Aceste genii au picat la diverse materii atunci când încă își toceau coatele pe băncile școlii. Cine ar fi crezut că, după zeci de ani, aveau să schimbe soarta omenirii? Prin ce peripeții au trecut cele mai sclipitoare minți ale umanității?

Au rămas repetenți, au fost considerați niște „ratați”, dar au schimbat lumea

Au rămas repetenți, au fost considerați niște „ratați”, dar au schimbat lumea. Când spui Albert Einstein, Bill Gates sau Thomas Edison îți vin în minte cuvinte precum „geniu”, „minte luminată”, „briliant” și nicidecum cuvinte grele precum „ratat”, „prostovan” sau „leneș”.

Ei bine, se pare că unora dintre cele mai sclipitoare minți ale umanității nu prea le-a plăcut școala. Ironică situație, având în vedere că IQ-ul acestor oameni era cu mult peste medie și au reușit, de-a lungul decadelor, să schimbe soarta umanității prin invențiile, teoremele și viziunea lor unică.

Albert Einstein a picat admiterea la facultate
Albert Einstein a picat admiterea la facultate

Albert Einstein a picat admiterea la Politehnică

Nu există om care nu-l știe pe Albert Einstein. Este considerat unul dintre cei mai geniali oameni care au existat vreodată, deși el întotdeauna a fost modest, spunând în repetate rânduri că Nikola Tesla era mult mai inteligent decât el. Deși Einstein era înzestrat cu un IQ care i-ar fi făcut invidioși pe majoritatea muritorilor de rând, nici măcar proprii săi părinți nu și-au dat seama de cât de talentat era propriul lor copil.

Din cauza faptului că nu a vorbit până la vârsta de patru ani, Einstein era considerat a fi un copil cu handicap mental. Nu i-a plăcut nici școala prea mult, prefera să citească acasă tot felul de cărți și tratate și se lăuda a fi un autodidact.

Era slab la istorie și geografie, nici cu literatura nu prea era prieten, iar lucrurile astea s-au văzut atunci când a picat examenul de admitere la Universitatea Federală Politehnică din Zürich, Elveția, în 1896, pe vremea când avea numai 17 ani.

Benjamin Franklin nu a facut liceul
Benjamin Franklin nu a facut liceul

Benjamin Franklin nu a făcut liceul

Benjamin Franklin va rămâne în istoria universală drept unul dintre fondatorii statului american. Cine s-ar fi gîndit că ilustrul politician, om de știință și inventator, cel care a fost coautorul Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii nu a făcut liceul?

Mai mult de atât, Benjamin Franklin a făcut doar doi ani de școală pe parcursul vieții sale. El provenea dintr-o familie numeroasă cu 15 copii, dar cu venituri materiale precare. Micul Ben a petrecut doi ani la o şcoală din Boston, după care a renunţat la studii, la vârsta de 10 ani, pentru a lucra ca tipograf pentru tatăl său.

Chiar dacă mulți l-au considerat „semi analfabet”, Franklin s-a autoeducat prin lectură. Citea mult și era pasionat de înot. Printre cele mai cunoscute invenții ale sale numim paratrăsnetul și ochelarii bifocali.

Winston Churchill a ramas repetent in clasa a sasea
Winston Churchill a ramas repetent in clasa a sasea

Winston Churchill a rămas repetent în clasa a șasea

Winston Churchill este considerat unul dintre cei mai mari și străluciți politicieni din istoria lumii. Este omul care a învins nazismul pe vremea când a fost prim-ministrul Marii Britanii, iar cele două mandate pe care le-a avut la cârma guvernului englez au constituit cea mai prosperă etapă din viața statului anglofon, performanță egalată numai de perioada în care premier a fost Margaret Thatcher.

Viața politicianului care a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1953 nu a fost mereu presărată cu evenimente triumfătoare. Lui Churchill nu i-a plăcut foarte mult școala, mai ales când a rămas repetent în clasa a șasea.

De asemenea, un lucru pe care oamenii nu-l știau despre Winston Churchill este că nici cariera lui politică nu a fost una strălucită. Înainte să devină premierul englez la vârsta de 62 de ani a pierdut alegerile în parlament, de fiecare dată.

Bill Gates a renuntat la Harvard pentru Microsoft
Bill Gates a renuntat la Harvard pentru Microsoft

Bill Gates a renunțat la Harvard pentru Microsoft

Bill Gates, al doilea cel mai bogat om din lume, nu a crezut niciodată prea mult în ceea ce te poate învăța sistemul de învățământ. A renunțat la facultate și nu orice facultate, aici vorbim de Universitatea Harvard, pentru a face bani.

În anul 1975, Bill Gates a co-fondat, alături de Paul Allen, gigantul Microsoft, care avea sediul în New Mexico. Cinci ani mai târziu, în 1980, Microsoft semna un contract cu IBM pentru ale cărui calculatoare se angajase să producă sisteme de operare.

Sistemele de operare Microsoft sunt, în continuare, cele mai folosite din lume și nu și-au pierdut din popularitatea câștigată la începutul anilor 1990. În primii cinci ani, Bill Gates a citit fiecare linie de cod pe care compania sa o publica și de multe ori rescria unele părți dacă acesta considera că este necesar.

Thomas Edison a fost exmatriculat pentru ca era considerat prea prost ca sa invete ceva
Thomas Edison a fost exmatriculat pentru ca era considerat prea prost ca sa invete ceva

Thomas Edison era considerat „prea prost ca să învețe ceva”

De fiecare dată cânt aprinzi lumina, te uiți la filmul preferat sau asculți muzică la radio, în drum spre serviciu, gândește-te că nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără geniul lui Thomas Alva Edison. Însă lucrurile nu au stat mereu așa. Când profesorii lui spuneau Thomas Edison, aceștia se refereau la un elev-problemă, considerat „prea prost ca să învețe ceva”.

A fost exmatriculat de la școală deoarece are mult prea agitat și încet la învățătură. Mama sa l-a învățat să scrie și să citească. Tot ea este cea care i-a deschis apetitul pentru lectură, micul Edison ajungând să citească orice îi pica în mână, când petrecea ore în șir, zilnic, la biblioteca locală, subiectele sale preferate fiind istoria universală și chimia.

Chiar dacă era parțial surd, tot s-a angajat ca operator de telegraf în anii 1860. A fost dat afară de la primele două locuri de muncă și a trebuit să eșueze 1000 de încercări până să inventeze becul. Printre cele mai importante invenții ale strălucitului om de afaceri american amintim becul, centrala electrică, fonograful, kinetograful, telefonul cu bobină de inducție și microfon de cărbune.

Urmăriți Impact.ro și pe