Autoritățile din Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, a anunţat joi că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, au anunțat agențiile de presă rusești.
Participanții la așa-zisa tentativă de asasinat au fost reținuți de serviciul de securitate, a anunțat Tiraspolul.
Oficialii de securitate care au declarat că tentativa de asasinat a fost comandată de agențiile de informații din Ucraina. Nu a fost imediat clar dacă aceștia au furnizat dovezi pentru a susține afirmația.
Participanții la așa-zisa tentativă de asasinat au fost reținuți de serviciul de securitate, a anunțat Tiraspolul.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Ministerul securității statului informează despre prevenirea unui atac terorist. La instrucțiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei, se pregătea o crimă împotriva unui număr de oficiali. Suspecții au fost reținuți”, a declarat agenția de știri TASS, citată de agenție.
Un purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat că conducerea agenției se întrunește în legătură cu această chestiune și ar putea face comentarii la o dată ulterioară.
Se precizează că atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului şi, pe lângă eliminarea liderilor transnistreni, mizau pe un număr mare de victime, susține agenţia de presă rusă. Este cea mai recentă provocare a Rusiei în Transnistria. La începutul acestei luni, ministerul rus de externe a acuzat Ucraina că pregăteşte „provocări” care implică şi substane radioactive lângă Transnistria, informaţii pe care guvernul de la Chişinău le-a catalogat drept „falsuri şi speculaţii”, transmite Agerpres.
Luna trecută, Ministerul apărării din Rusia a acuzat Ucraina că plănuiește să invadeze Transnistria după o „operațiune sub steag fals”. Moscova a declarat că va considera drept un atac la adresa sa orice acțiune care ar amenința forțele de menținere a păcii rusești staționate în Transnistria.
Republica Moldova a respins, de asemenea, afirmația Rusiei.
Anterior, președinta Maia Sandu a acuzat Rusia că încearcă să dea o lovitură de stat în Republica Moldova și să atragă Transnistria în război.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertiza, la începutul lunii februarie, Republica Moldova că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat la Chișinău și să înlocuiască guvernul ales democratic cu unul pro-rus. Zelenski a spus că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anulat un decret semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.