Atenție la falșii recenzori. Cum te asiguri că nu ai de a face cu un impostor

Badea Violeta 06.06.2022, 10:31
Atenție la falșii recenzori. Cum te asiguri că nu ai de a face cu un impostor

Recenzarea pe teren a populației se va desfășura din 31 mai și până pe 17 iulie. În aceeași perioadă însă, ne-am putea trezi la ușă cu niște impostori care încearcă să pună mâna pe datele noastre personale. Tocmai din acest motiv, specialiștii ne învață cum să diferențiem recenzorii falși de cei adevărați. Iată la ce trebuie să fii atent!

Cum să te ferești de falșii recenzori

Specialiștii atrag atenția cu privire la ultima etapă a recensământului din România. Conform acestora, recenzarea pe teren prezintă un risc ridicat pentru fraude, așa că trebuie să fim atenți cui deschidem ușa și, mai ales, cui oferim datele noastre personale.

Pentru a diferenția recenzorii de impostori, experții spun că este important să solicităm persoanei de la ușă legitimatia ştampilată de Primărie și actul de identitate. Potrivit legii, recenzorii au obligația să aibă asupra lor aceste acte.

„Oamenii pot solicita recenzorului, pe lângă legitimatia ştampilată de Primărie, să prezinte actul de identitate”, a precizat Alin Dobre, coordonator local recenzor, potrivit Antena 3.

Atenție la falsii recenzori
Atenție la falsii recenzori

Amenzile pe care le riscă recenzorii care utilizează datele colectate în alt scop

Recenzorii care folosesc datele colectate în alt scop riscă amenzi cu până la 5.000 de lei. Inclusiv, avocatul Adrian Cuculis i-a avertizat pe români cu privire la fraudele ce pot avea loc în perioada următoare.

„Atenție cui dați buletinul pentru recensământ. (…) Eu cred sincer ca vor începe şi niște fraude incredibile. Destul de simplu, deși nu este obligatoriu, este posibil să vă treziți la ușa cu recenzori falși.

Poate va întrebați ce să facă practic cu datele dvs. Răspunsul este : împrumuturi rapide cu dobânzi halucinante. Recenzorul închipuit va poate cere CI ul, îi face poza şi în cel mult o săptămâna sunteți bun de plată, aşa că atenție pe cine primiți la ușa şi cui îi dați buletinul”, a notat celebrul avocat pe o rețea socială.

De asemenea, Adrian Cuculis a precizat că datele personale pot fi utilizate pentru a fi făcute credite online fără măcar ca să bănuim acest lucru. În plus, cunoscutul avocat a subliniat faptul că recenzorul, conform legii, are obligația să aibă asupra sa şi să prezinte legitimație de muncă.

„Pe toată perioada de recenzare, în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, personalul de recensământ se identifică prin prezentarea legitimației care le atestă calitatea. (…) Identificarea persoanelor se realizează pe baza CNP, așa că mai ușor cu buletinul”, a mai scris Adrian Cuculis pe Facebook.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...