De ce s-a amânat recensământul pe teren și când urmează să fie reluat

Elena Avramescu 01.06.2022, 10:32
De ce s-a amânat recensământul pe teren și când urmează să fie reluat

Recenzarea pe teren urma să înceapă marți, însă a fost amânată cu câteva zile. Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, a spus că a fost nevoie de o amânare deoarece recenzorii nu au încă un grafic cu persoanele care trebuie recenzate și deoarece unele dintre tabletele recenzorilor nu sunt racordate la sistemul de preluare a informațiilor.

Motivul pentru care recenzarea pe teren s-a amânat

„Sunt două cauze principale. În primul rând, recenzorii trebuie să își recunoască mai întâi sectorul pe care îl au alocat și să identifice, pe baza datelor preluate deja, care sunt locuințele unde trebuie să meargă și ce persoane sunt acolo. Totodată, recenzorii mai trebuie să stabilească și un grafic de recenzare”, a spus Alexandrescu.

Acesta a mai spus că unele dintre cele 20.000 de tablete nu sunt racordate la baza de date, dar și că mai este nevoie de 2-3 zile pentru ca sistemul să fie adaptat de la etapa de autorecenzare la cea făcută pe tablete de către recenzori.

În jur de 47% din populaţia ţintă estimată s-a autorecenzat în perioada 14 martie – 27 mai 2022, a informat Institutul Naţional de Statistică (INS). În acest timp, au fost depistate probleme tehnice în județe precum Călărași, Giurgiu sau Ilfov. Mai mult, în localitatea Frăsinet din Călărași, tabletele în care recenzorii stochează informațiile culese pe teren au ajuns abia în cursul zilei marți, în ziua în care ar fi trebuit să înceapă recenzarea pe teren.

La Vărăști, în Giurgiu, recenzorii au primit și tabletele și legitimațiile încă de săptămâna trecută, dar dispozitivele vor fi sincronizate cu sistemul STS abia vineri. Situația este similară și în localități din județul Ilfov.

Momentan, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu faţă-în-faţă, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

Site-ul unde se poate verifica daca autorecenzarea s-a facut corect
Autorecenzare 2022

Recensământul populaţiei, amânat pentru câteva zile

Recenzorii urmează să se deplaseze la adresele de reședință a oamenilor care nu s-a autorecenzat online în perioada 3 iunie – 17 iulie 2022. Astfel că urmează să fie vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ.

Conform INSP, până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, ceea ce înseamnă că 53,9% sunt în mediul urban iar 46,1% în mediul rural, mai precis 46,8% din populația rezidentă țintă estimată.

Etapa de recenzare pe teren se va desfășura în perioada 3 iunie – 17 iulie, iar colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față-în-față, numai cu ajutorul tabletelor, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel din etapa de autorecenzare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...