România, vizată de zeci de mii de atacuri cibernetice pe zi, după izbucnirea războiului din Ucraina. Cine ar putea avea de suferit

Ana Anitoiu 13.04.2022, 18:35
România, vizată de zeci de mii de atacuri cibernetice pe zi, după izbucnirea războiului din Ucraina. Cine ar putea avea de suferit

România este vizată de zeci de mii de atacuri cibernetice în fiecare zi. Numărul acestora a crescut după ce Rusia a declanșat un război în Ucraina. Șeful Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Dan Cîmpean, a explicat cine ar putea avea de suferit.

Câte atacuri cibernetice sunt detectate zilnic în România

Potrivit lui Dan Cîmpean, sunt detectate în fiecare zi în țară aproximativ 20.000 – 30.000 de atacuri cibernetice. Șeful DNSC a precizat că se confruntă de multe luni cu un nivel ridicat de astfel de atacuri ce țntesc între 150 și 250 de elemente de infrastructură ce sunt relevante la nivel național.

„Ne confruntăm, nu de o lună, de două, ci de multe luni, cu un nivel ridicat de atacuri cibernetice. Zilnic detectăm 500.000-800.000 evenimente de securitate cibernetică relevante, din care 20.000-30.000 le putem considera atacuri cibernetice, acestea ţintind 150-250 elemente de infrastructură relevante la nivel naţional.

Deci este un fenomen prezent de mult vreme, care s-a intensificat în contextul conflictului militar din regiune”, a spus reprezentantul DNSC.

Romania, vizata de zeci de mii de atacuri cibernetice pe zi, dupa izbucnirea razboiului din Ucraina
Zeci de mii de atacuri cibernetice in Romania, zilnic, dupa izbucnirea razboiului in Ucraina

Cine ar putea avea de suferit în România din cauza atacurilor cibernetice

Dan Cîmpean a precizat că au fost depistate 340 de adrese de IP din diferite zone geografice de pe care au fost lansate atacuri cibernetice în România după declanșarea războiului din Ucraina. Lista lor a fost publicată pe site-ul DNSC.

„Invităm toţi responsabilii de securitate cibernetică să o consulte şi să-şi configureze echipamentele pentru a putea izola sau preveni aceste atacuri care s-ar putea să-i impacteze şi pe ei”, a mai spus Dan Cîmpean.

Directorul DNSC a explicat că atacatorii cibernetici le întind utilizatorilor capcane tot mai performante și mai credibile. Dan Cîmpean a spus că poate fi afectată toată lumea, de la autorități și firme până la persoane simple.

„Mi-aş dori să înceteze naivitatea noastră, a utilizatorilor, că suntem în deplină siguranţă în spaţiul cibernetic. Există riscuri, există grupări criminale, există state care operează în acest spaţiu.

Observăm că au început atacuri cu scopul de a distruge, de a şterge date, de a bloca dispozitive, multe din ele impactând în mod nediscriminatoriu utilizatorii, deci la grămadă: autorităţi, firme, simpli utilizatori, fără un motiv pentru care sunt ţintiţi de un astfel de atac. Noi încercăm să emitem cât mai multe ghiduri şi mesaje de conştientizare”, a explicat el.

Șeful Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică a îndemnat la prudență din partea tuturor utilizatorilor de internet din România, în contextul în care atacurile s-au intensificat după ce a început războiul din Ucraina. El a subliniat că în cazul în care ceva pare prea bun ca să fie adevărat, atunci ar trebui ca oamenii să fie atenți și să apeleze DNSC.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...