Atac cibernetic asupra site-urile aeroporturilor din România. Hackerii ruși de la Killnet au revendicat atacul

Elena Avramescu 02.05.2022, 08:12
Atac cibernetic asupra site-urile aeroporturilor din România. Hackerii ruși de la Killnet au revendicat atacul

Site-urile celor mai mari aeroporturi din România nu au funcționat duminică seara, fiind vorba despre site-urile aeroporturilor din București, Arad, Suceava, Cluj-Napoca, Iași, Satu Mare, Craiova. Se pare că a fost vorba despre un nou atac al hackerilor ruși de la Killnet. Cu toate acestea, siguranța zborurilor nu a fost afectată, însă utilizatorii nu au putut accesa informațiile utilitare despre zboruri.

Hackerii ruși au atacat site-urile marilor aeroporturi din România

În plus, nici site-ul companiei TAROM nu a putut fi accesat duminică seară. Sunt șanse mari ca să fie vorba despre un nou atac de tip distributed denial-of-service (DDoS). Cu toate acestea, prin astfel de atacuri hackerii nu au acces la informații sensibile, clasificate, însă pot să oprească posibilitatea de a accesa site-ul respectiv.

Atacurile au fost revendicate pe paginile de Telegram de către pretinși hackeri care susțin că acționează din Rusia.

Pe de altă parte, se pare că acest gen de atacuri a fost anticipat de specialiștii români în securitate cibernetică, ținând cont de ultimele incidente. Au fost mii de atacuri cibernetice în acest weekend asupra site-urilor unor instituții guvernamentale din România, dar și asupra site-ului de știri din România, digi24.ro. Aceste atacuri au fost revendicate de către hackerii proruși din gruparea care își spune Killnet.

Hackerii rusi au atacat site-urile marilor aeroporturi din Romania
Aeroport Henri Coanda

Site-ul Poliției Române, ținta unui atac cibernetic

Nici site-ul Poliției Române nu a scăpat de atacul cibernetic, acesta producându-se în cursul zilei de sâmbătă, însă a reușit să fie respins de către specialiştii în comunicaţii si tehnologia informaţiei din cadrul instituţiei, a informat instituția prin intermediul unui comunicat. Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, însă a reușit să blocheze accesul utilizatorilor la aceasta.

„Facem precizarea că site-ul Poliţiei Române, (www.politiaromana.ro) conține doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliţiei Române. Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul Poliției Române”, a mai transmis Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Săptămâna trecută, din ce în ce mai multe atacuri ale hackerilor au vizat site-urile instituțiilor din România, printre care cel al Guvernului și cel al Armatei. S-a aflat ulterior să este vorba despre atacuri motivate de acțiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, în contextul invaziei acestui stat de către Federația Rusă, au declarat oficialii români.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...