Astăzi se ia decizia care privește întreaga Românie. Ce se întâmplă cu starea de alertă

Iancu Andreea 14.08.2020, 13:29
Astăzi se ia decizia care privește întreaga Românie. Ce se întâmplă cu starea de alertă

România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă începând cu data de 15 mai. Totuși, situația cazurilor de infectare cu noul coronavirus nu este una care să ne ducă către un scenariu de relaxare. Numai astăzi s-au înregistrat 1415 noi îmbolnăviri. Astfel, autoritățile discută despre o nouă prelungire a stării de alertă.

Prelungirea stării de alertă, în discuții

O nouă hotărâre de Guvern ar putea fi discutată. Autoritățile vor discuta într-o ședință, vineri, 14 august, despre prelungirea stării de alertă. Așadar, conform ordinii de zi, afișată pe site-ul oficial al Secretariatului General al Guvernului (SGG), după 16 august s-ar prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile.

„Începând cu data de 16 august se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, și prin Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”, conform proiectului de HG, ce va fi discutat vineri.

Premierul a anunțat probabilitatea prelungirii stării de alertă
Premierul a anunțat probabilitatea prelungirii stării de alertă

Ludovic Orban: „Cel mai probabil vom prelungi starea de alertă.”

După perioada în care România s-a aflat în stare de urgență, am trecut la starea de alertă în 15 mai. Până astăzi, aceasta din urmă a mai fost prelungită de două ori, iar acum ar însemna o prelungire pentru a treia oară. Măsura vizează prevenirea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus.

Într-o intervenție, luni, premierul Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea prelungirii stării de alertă. Decizia concretă ar urma să fie luată în cursul zilei de astăzi, mai ales că la finalul acestei săptămâni expiră starea de alertă.

„Orice decizie va ține cont de contextul epidemiologic. Pe baza datelor pe care le avem până astăzi cel mai probabil vom prelungi starea de alertă”, a anunțat premierul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...