Suma care s-a strâns din amenzi, în doar 24 de ore, în stare de alertă. Câți români au plătit ”relaxarea”

Iancu Andreea 20.05.2020, 16:25
Suma care s-a strâns din amenzi, în doar 24 de ore, în stare de alertă. Câți români au plătit ”relaxarea”

Instituirea stării de alertă a adus noi măsuri ce trebuie respectate de către cetățeni. Astfel, este obligatoriu ca românii să poarte mască de protecție în spațiile închise și să respecte distanța socială, alături de alte măsuri. Totuși, au existat și situații în care regulile nu au fost respectate. Deja, suma înregistrată în urma amenzilor, la doar 24 de ore, este una consistentă.

Stare de alertă cu trei zile fără amenzi

Începând cu data de 15 mai, România a intrat în starea de alertă. Cu toate acestea, timp de trei zile a existat un vid legislativ, motiv pentru care nu s-au aplicat sancțiuni. Acest lucru s-a datorat declarației CCR.

Conform CCR, OUG care reglementeaza starea de alertă este constituțională în măsura în care „acțiunile și măsurile dispuse nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi”. Acestea din urmă pot fi aprobate doar de către Parlament.

Abia din data de 18 mai, când legea a intrat în vigoare, s-au putut aplica sancțiuni. Astfel că, membrii Guvernului au adoptat hotărârea în urma unei ședințe, aducând mici modificări stării de alertă adoptate de CNSSU.

Totodată, starea de alertă, conform prevederilor Legii 55/2020, urmează să aibă o durată de 30 de zile și o acțiune pe întreg teritoriul României.

Polițiștii sancționează cetățenii care nu respectă starea de alertă
Polițiștii sancționează cetățenii care nu respectă starea de alertă

Sancțiuni de 71.000 de lei, în doar 24 de ore

Potrivit GCS, în ultimele 24 de ore au fost aplicate 127 de sancțiuni contravenționale, respectând prevederile impuse de legea 55/2020. Astfel, valoarea cumulată a amenzilor din prima zi a stării de alertă ajunge la 71.000 de lei.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 127 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 71.000 de lei.

Această sumă este valabilă de la intrarea în starea de alertă, fără a avea disponibile date privind zilele de 16, 17, 18 mai. Putem doar presupune că, în acest caz, suma ar fi fost mult mai mare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...