Asigurarea RCA, mai mare din 2022. Cu cât vor scoate mai mult din buzunar şoferii din România

Stan Filon, Narcisa Tomulescu 23.08.2021, 16:27
Asigurarea RCA, mai mare din 2022. Cu cât vor scoate mai mult din buzunar şoferii din România

Vești proaste pentru toți șoferii din România, care vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru asigurarea RCA. Vedeți în rândurile de mai jos cum motivează companiile de asigurări creșterea prețurilor la polițiele RCA.

Asigurarea RCA, mai scumpă din 2022

Asigurarea auto de tip RCA se va scumpi din nou, începând cu anul viitor. Companiile de asigurări au făcut deja anunțul și spun că aceste majorări de prețuri vin din cauza creșterii cheltuielilor de reparații, a cursului euro, a inflației sau acuză rata mai mare a daunelor, care scad din profitul acestor companii.

Așadar, prețurile la RCA se vor mări începând cu ianuarie 2022 cu cel puțin 7,5% față de prețul și așa mare din prezent. Românii s-au obișnuit ca atunci când companiile de asigurări încep să se plângă de condițiile vitrege din piață, șoferii sunt cei care cad victime colaterale, respectiv sunt obligați să cumpere asigurări mai scumpe, scrie promotor.ro.

Asigurarea RCA, mai scumpa din 2022
Asigurarea RCA, mai scumpa din 2022

De ce crește din nou prețul RCA

Pentru a arăta probabil acest lucru, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR) a publicat recent o statistică, pe care o va folosi peste câteva luni pentru a trage în sus prețul la asigurări.

Statistica respectivă arată că prețurile pentru repararea mașinilor au crescut cu 7,5%, de la începutul anului, mai ales pentru că toate piesele s-au scumpit. Cea mai mare creștere a avut loc în cazul mărcii Volkswagen (+12,9%), urmată de Ford (+9,5%), Dacia (+6,3%) și Opel (+1,3%). În medie, creșterea prețului unui reper înlocuit într-un dosar de daună la reparator a crescut cu 7,5%, în luna iunie 2021 față de decembrie 2020.

Potrivit sursei citate, cea mai mare pondere într-o reparație o dețin piesele înlocuite (67% la reparator autorizat de importator de autovehicule, respectiv 63% la un reparator autorizat RAR), urmată de materialele de vopsitorie (13% la reparator autorizat de un importator de autovehicule, 14% la un reparator autorizat RAR). Și materialele folosite pentru vopsirea unei mașini s-au scumpit, spun cei de la BAAR, cu 8,6%. Așadar, toate aceste scumpiri se vor regăsi în prețul polițelor RCA pe care românii le vor plăti de la începutul anului viitor.

Ce se întâmplă dacă ești prins fără asigurare RCA? Ei bine, legea spune clar:

  • o amendă destul de mare, cuprinsă între 1000 și 2000 de RON
  • reținerea certificatului de înmatriculare
  • reținerea plăcuțelor de înmatriculare (conform art. 112, alin 1, lit. s, respectiv art. 112, alin 3 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare)
  • înmatricularea autovehiculului poate fi suspendată din oficiu dacă asigurarea RCA este expirată de mai mult de 90 de zile de la data constatării…
  • mașina va fi radiată din circulație dacă nu faci dovada plății RCA în 30 de zile de la data în care ai fost prins de poliție
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...