Așa-zisul lider al Transnistriei: „Urmează un răspuns adecvat la fiecare provocare”

Beatrice Dumitru 26.04.2022, 14:39
Așa-zisul lider al Transnistriei: „Urmează un răspuns adecvat la fiecare provocare”

Moldova a organizat o reuniune urgentă de securitate, iar Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea după ce au avut loc două explozii în regiunea separatistă a Transnistriei, vecină cu Ucraina. Așa-zisul lider de la Tiraspol a ordonat ca nivelul amenințării teroriste să fie ridicat la roșu și a transmis un avertisment clar.

Ce spune așa-zisul lider de la Tiraspol

Două explozii s-au produs în satul Maiac, raionul Grigoriopol, din regiunea Transnistria. Prima la ora locală 06:40, iar cea de-a doua la 07:05. Exploziile au deteriorat stâlpii radio din epoca sovietică în regiunea separatistă, iar autorităţile au declarat că a fost vizată şi o unitate militară.

Vadim Krasnoselski, așa-zisul lider de la Tiraspol, a reacționat după exploziile din această dimineață din regiunea separatistă. Acesta susține că pericolul a căpătat contur real în urma exploziilor și urmează ca la fiecare provocare să fie oferite răspunsuri adecvate.

Așa-zisul lider al Transnistriei: „Urmeaza un raspuns adecvat la fiecare provocare”
Alte două explozii au avut loc în Transnistria.

În statele vecine au loc evenimente tragice, care afectează în mod firesc situația din republică și atmosfera din societate. Pe lângă aceasta, populația este deranjată de numeroasele rapoarte despre atacuri teroriste. În primul rând, au venit unele false, despre presupusa minare a diferitelor instituții. Acum pericolul a căpătat contururi reale – în țară se aud explozii. Desigur, urmează un răspuns adecvat la fiecare provocare. Trebuie să luăm măsuri restrictive, cum ar fi carantina, activități la distanță, introducerea unui regim special”, a transmis Vadim Krasnoselski pe canalul său de Telegram, preluat de deschide.md.

Republica Moldova a convocat Consiliul de Securitate

În urma acestor evenimente, preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu a convocat o reuniune urgentă a Cosiliului de Securitate. Autoritățile de la Chișinău sunt sensibile la orice semn de creștere a tensiunilor în Transnistria, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina.

Pe de altă parte, așa-zisul Consiliu de Securitate al Transnistriei a raportat un „atac terorist” asupra unei unităţi militare din apropierea oraşului Tiraspol, a informat agenţia de presă rusă TASS, citată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că vestea este un motiv de îngrijorare serioasă și că Moscova urmărește îndeaproape evenimentele, în timp ce președintelui nerecunoscut al Transnistriei a ordonat ca nivelul amenințării teroriste să fie ridicat la roșu și a spus că vor fi înființate puncte de control la intrările orașelor din regiune.

Rusia are trupe staționate permanent în Transnistria de la prăbușirea Uniunii Sovietice, iar Kievul se teme că regiunea ar putea fi folosită ca rampă de lansare pentru noi atacuri asupra Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...