Așa se coc vinetele cel mai bine. Trucul e folosit și la marile restaurante

Ioana Bucur 14.05.2022, 19:31
Așa se coc vinetele cel mai bine. Trucul e folosit și la marile restaurante

Sunt în lista ingredientelor vedetă ale sezonului cald, folosite într-o multitudine de rețete. Oricât de gustoase ar fi, mulți preferă să le evite pentru că nu oricine se poate descurca cu prepararea lor. Bătăile de cap nu vor mai fi o problemă, dacă aplici un truc simplu pe care îl folosesc bucătarii la marile restaurante. Învață cum se coc vintele cel mai bine.

De ce trebuie să ținem cont când alegem vinetele pentru copt

În lunile de vară, tarabele piețelor din întreaga țară sunt pline de vinete. Multe gospodine aleg să cumpere cantități mari, pregătindu-și proviziile pentru iarnă – le pun la copt, le curăță, le pun în pungi și apoi în congelator, unde pot fi păstrate fără griji câteva luni.

Dacă vrei să savurezi salată de vinete fără bătăile de cap ce vin la pachet cu prepararea și pregătirea lor, avem câteva sfaturi utile.

Totul începe din momentul în care suntem la cumpărături. Ai grijă să le alegi pe cele mai mari, cu coaja nepătată, lucioasă și neagră, ele fiind cele mai bune pentru copt. Stai departe de cele care au porțiuni moi.

După ce este trecut „examenul” vizual, se recomandă să le palpăm puțin și să le cumpărăm pe cele care sunt puțin elastice, nu foarte tari, nu prea moi.

Cum se coc vinetele cel mai bine? Există trei variante: pe aragaz sau pe plită, la grătar sau în cuptor. Doar primele două sunt preferate de bucătarii profesioniști, în condițiile în care gustul și aroma ce îi încăntă pe oameni obținându-se doar când sunt puse la foc puternic și temperaturi foarte mari.

Așa se coc vinetele cel mai bine. Trucul e folosit și la marile restaurante

 

Trucul folosit de bucătarii profesioniști

Dacă îți dorești să scoți în evidență acea aromă de ars, de fum, atunci pune vinetele la copt pe aragaz sau pe plită. Atenție, înainte de a începe, trebuie să știi că nu ai voie să le înțepi cu furculița sau cuțitul. Zeama se va scurge prin orificiile create și nu vei face altceva decât să faci fum în bucătărie.

Pe aragaz, pot fi așezate direct pe flacără sau poți pune o tavă veche între vinete și sursa de căldură, important este doar ca focul să fie la intensitate maximă. Tot la setare maximă trebuie setată și plita. Dacă sunt coapte la foc mic, vor fierbe în suc propriu și se vor înnegri la interior.

Un truc folosit în bucătăriile marilor restaurante ar putea face diferența dintre succes și eșec.

După coacere, scoate vinetele pe tăvi pe care să le ții ușor înclinate, astfel încât sucul lor să se scurgă la baza vasului. Lasă vinetele să se răcească în această poziție.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...