Așa observi dacă peștele e stricat de Florii! Semnele care dau de gol carnea alterată și te scapă de drumul la spital

Mihnea Tălău 08.04.2023, 18:27
Așa observi dacă peștele e stricat de Florii! Semnele care dau de gol carnea alterată și te scapă de drumul la spital

În prag de Florii, Poliţia şi Protecţia Consumatorului au mers în mai multe pieţe din Capitală. Neregulile constatate au fost la tot pasul în pescării. În urma controalelor, a fost confiscată o cantitate uriașă de pește, peste o tonă şi jumătate, iar amenzile au depășit 50.000 de lei.

De ce trebuie să ținem cont când alegem să cumpărăm pește

De Florii, creştinii care au ţinut post au dezlegare la peşte. Tocmai de aceea este important să învăţăm cum trebuie să alegem marfa, pentru a nu avea probleme de sănătate. Și nu este glumă.

Un vânzător la pescărie explică: „Peștele la urechi trebuie să aibă o culoare roşie şi la ochi să fie limpezi, să nu aibă pete albe”. Şi în cazul peştelui congelat trebuie să fim atenţi pentru a sta la adăpost de o toxiinfecţie alimentară.

Există reguli și în privința peștelui congelat.

Dezlegare la pește de Florii

”Trebuie să nu fie moale, să fie congelat congelat. Nu trebuie să aibă umezeală, să nu fie moale când apeşi pe el” a mai spus vânzătorul de pește, potrivit observatornews.ro.

În aceste zile, în magazine, este un adevărat furnicar, iar peștele e la mare căutare, mai ales că poți găsi marfă pentru toate buzunarele. Astfel, un kilogram de scrumbie costă 30 de lei, unul de crap – 35 de lei, somnul – 38 de lei. Iar icrele de crap se vând cu 120 de lei kilogramul.

Cine sunt campionii la consumul de pește

Trebuie spus că românii consumă, în medie, 8 kilograme şi jumătate de peşte în fiecare an, o cantitate de trei ori mai mică faţă de media Uniunii Europene. Mai puţin decât noi mănâncă doar bulgarii, 3 kilograme anual. În Portugalia se consumă 76 de kilograme, de persoană, pe an.

Fruntaşi în Europa sunt Islandezii cu o medie 90 de kilograme, în timp ce la nivel mondial cei mai mari iubitori de peşte şi produse din peşte sunt japonezii.

Cât despre capitolul preferinţe în farfurie, câţi români atâtea gusturi şi reţete. De la doradă la cuptor, cu lămâie, condimente, sare piper,  sau păstrăv la cuptor cu legume până la somon la cuptor sau pe planşă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...