O rețetă inedită de cartofi cu bere la cuptor este exact ce ai nevoie dacă îți este poftă de ceva bun, fie ca preparat de sine stătător, fie drept garnitură lângă o friptură. Rezultatul este senzațional, ingredientele necesare sunt puține și extrem de accesibile, iar modul de pregătire este foarte simplu.
Înainte de orice altceva, cartofii se curăță de coajă, după care se taie în cubulețe medii, se spală și se lasă în apă pentru aproximativ o jumătate de oră. Apoi, se pun la fiert pentru șapte minute și se scurg bine. Intră în scenă trei linguri de măsline și jumătatea de linguriță de sare. Se amestecă totul bine, astfel încât toți cartofii să fie bine acoperiți.
După toate acestea, se unge o tavă de cuptor cu o lingură de ulei de măsline. Se pun cartofii pregătiți și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 10 minute. Apoi, se scoate tava și se toarnă berea. Se mai dă totul la cuptor pentru alte 10 minute. Se scoate din nou tava, se presară trei linguri de pesmet și se mai lasă la cuptor tot 10 minute, la 180 de grade Celsius. Se servește ca atare, lângă o salată ori lângă friptura preferată, conform Știri din Lume. La final se poate adăugat și pătrunjel, mărar sau ce preferă fiecare.
Chiar dacă nu se recomandă să fie consumați adesea prăjiți, preparați în alte moduri, cartofii aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Sunt hrănitori, bogați în fibre, vitamina B6, cupru, fier, mangan, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, C, K, magneziu, fosfor și zinc. Sunt ușor de digerat și au un efect antiulcerant și cicatrizant.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Conform unor studii, cartofii cu miezul galben sau mov ar avea capacitatea de a diminua stresul oxidativ şi, prin urmare, ar scădea riscul de boli cardiovasculare. În plus, antioxidanţii din aceşti cartofi rezistă atunci când aceste legume sunt preparate termic. Mai mult, amidonul și fibrele conținute de cartofi contribuie la prevenirea cancerului de colon, precum şi a diabetului şi constipaţiei. O proteină din cartof, lecitina STL, ar putea opri proliferarea celulelor canceroase.
De asemenea, consumul moderat de bere are efecte bune asupra organismului. Această băutură este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Conține, de exemplu, vitamine din grupul B, inclusiv acid folic (B9), ce este legat de posibila protecție anti-neoplazică, anti-Alzheimer și cardiovasculară. De altfel, conținutul ei de antioxidanți este dublu față de cel din vinul alb și are efect de creștere a HDL colesterol, cu rol protector cardiovascular.
În plus, bogată în siliciu și magneziu, pe lângă vitamine și antioxidanți, consumul moderat de bere mai protejează împotriva diabetului zaharat tip II, osteoporozei și litiazei urinare și biliare și ajută la menținerea arhitecturii osoase.