Armele trimise în Ucraina vor ajunge în mâini criminale, spune șeful Interpolului: „Acestea vor crea o provocare”

Elena Avramescu 03.06.2022, 07:24
Armele trimise în Ucraina vor ajunge în mâini criminale, spune șeful Interpolului: „Acestea vor crea o provocare”

Armele trimise în Ucraina după invazia Rusiei din februarie vor ajunge în economia globală ascunsă și în mâinile criminalilor, a spus șeful Interpolului. Jürgen Stock spune că odată cu încheierea conflictului, un val de arme și arme grele va inunda piața internațională și a îndemnat statele membre Interpol, în special pe cele furnizoare de arme, să coopereze la urmărirea armelor.

Șeful Interpolului face un avertisment cu privire la armele ajunse în Ucraina

„Odată ce armele vor face liniște în Ucraina, armele ilegale vor veni. Știm asta din multe alte teatre de conflict. Criminalii sunt chiar și acum, în timp ce vorbim, se concentrează asupra lor. Grupurile criminale încearcă să exploateze aceste situații haotice și disponibilitatea armelor, chiar și a celor folosite de armată și inclusiv a armelor grele. Acestea vor fi disponibile pe piața criminală și vor crea o provocare.

Nicio țară sau regiune nu poate face față în mod izolat, deoarece aceste grupuri operează la nivel global. Ne putem aștepta la unflux de arme în Europa și nu numai. Ar trebui să fim alarmați și trebuie să ne așteptăm ca aceste arme să fie traficate nu numai către țările vecine, ci și către alte continente”, a spus Stock, potrivit The Guardian.

El a spus că Interpolul i-a îndemnat pe membri să-și folosească baza de date pentru a ajuta la „urmărirea” armelor.

„Suntem în contact cu țările membre pentru a le încuraja să folosească aceste instrumente. Criminalii sunt interesați de toate tipurile de arme, practic orice arme care pot fi purtate ar putea fi folosite în scopuri criminale.”

Asul din mâneca lui Vladimir Putin. Ce sunt armele termobarice Buratino văzute în apropierea Ucrainei
Arme

Aliații occidentali ai Ucrainei au trimis transporturi de arme militare de ultimă generație în Ucraina de la invazia rusă în urmă cu mai bine de trei luni. Marți, președintele american, Joe Biden, a anunțat că SUA va furniza Kievului sisteme avansate de rachete și muniție. După ce SUA s-au retras din Afganistan în 2021, după 20 de ani de război, cantități uriașe de echipamente militare adesea extrem de sofisticate au fost lăsate în urmă și au căzut în mâinile talibanilor.

Stock, secretarul general al organizației internaționale de poliție, care a vorbit cu Asociația Presei Anglo-Americane de la Paris, a declarat că conflictul din Ucraina a dus, de asemenea, la o creștere a furtului de îngrășăminte la scară largă și la o creștere a produselor agrochimice contrafăcute. A existat și o creștere uriașă a furtului de combustibil. „Aceste produse au devenit mai valoroase”, a spus el.

Întrebat despre presupusele sancțiuni și spălarea banilor de către oligarhii ruși care se confruntă cu restricții internaționale, el a spus că Interpol nu investighează nici acestea, nici presupusele crime de război, deoarece constituția Interpolului interzicea organizației să se implice în activități politice și trebuie să rămână neutră.

Cu toate acestea, el a adăugat că organizația a primit o solicitare din partea Ucrainei pentru a ajuta la identificarea celor uciși în conflict.

„Nu suntem în Ucraina, dar am putea ajuta cu asta. Este o muncă clasică de identificare”, a spus Stock.

Alte solicitări vor fi analizate de Interpol „de la caz la caz”, ținând cont de „neutralitatea strictă” a Interpolului, a adăugat el.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...