Armata rusă, acuzată că a tras în populație la Enerhodar. Ce au povestit ucrainenii

Ioana Bucur 02.04.2022, 20:55
Armata rusă, acuzată că a tras în populație la Enerhodar. Ce au povestit ucrainenii

În ziua 38 a războiului din Ucraina ies la lumină informații despre atacurile trupelor trimise de Moscova asupra civililor din țara vecină. Armată rusă este acuzată că a tras în populație la Enerhodar, în încercarea de a opri o manifestație pașnică împotriva invadatorilor. Mărturiile localnicilor sunt terifiante.

Război în Ucraina, ziua 38 – Armata rusă este acuzată că a tras în populație la Enerhodar

Sâmbătă după-amiaza, oamenii din orașul ucrainean Enerhodar, ce se află, în prezent, sub ocupația armatei ruse, s-au strâns în centrul localității pentru a protesta împotriva forțelor trimise de Moscova.

Manifestația era una pașnică, participanții ținând discursuri și cântând imnul național al Ucrainei, însă reacția armatei ruse a fost violentă, iar mai mulți ucraineni au fost reținuți.

Administrația locală acuză armata rusă că a tras în populație la Enerhodar. Autoritățile au postat pe Telegram o înregistrare video ce surprinde momentul în care invadatorii aruncă cu grenade paralizante, precizând că „Ocupanții dispersează protestatarii cu explozii”.

Autoritățile locale acuză, de asemenea, soldații ruși că au bombardat o parte a orașului, sâmbătă, iar în urma acestui atac au fost răniți patru oameni. Informația nu a fost confirmată, până acum, din surse independente.

Ce găsesc militarii ucraineni în orașele eliberate

Sâmbătă, soldații ucraineni au descoperit cel puțin 20 de cadavre ale unor bărbați îmbrăcați în haine civile pe o stradă din Bucea, un oraș din nord-vestul Kievului eliberat recent de sub ocupație rusă. Una dintre victime avea mâinile legate la spate, iar lângă trup era aruncat un pașaport ucrainean.

Potrivit AFP, 16 trupuri neînsufleţite se aflau pe trotuar sau pe marginea trotuarului. Trei erau în mijlocul şoselei, iar altul într-o curte. Bărbații uciși păreau a fi civili, purtau îmbrăcăminte de iarnă, jeanşi sau pantaloni sport şi ghete sport sau ghete normale.

Tot sâmbătă, a fost anunțat că fotograful ucrainean Maks Levine a fost găsit fără suflare după retragerea retragerea trupelor Rusiei de pe teritoriul apropiat Kievului. De aproape trei săptămâni nu se mai știa nimic despre jurnalist.

„El a dispărut în zona în care aveau loc ostilităţi, la 13 martie, în regiunea Kiev. La 1 aprilie, trupul său a fost găsit în apropiere de satul Gouta Meiguirska”, la nord de capitala Ucrainei, a precizat pe Telegram Andrii Iermak.

IMI, un ONG din Ucraina, susține că jurnalistul, care era neînarmat, ar fi fost împușcat de două ori.

Maks Levine avea 40 de ani şi patru copii. De-a lungul carierei, a avut numeroase colaborări cu mass-media ucraineană şi internaţională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...