Armata Română începe să se modernizeze. Pe ce se vor cheltui banii

Ana Anitoiu 04.11.2020, 15:32
Armata Română începe să se modernizeze. Pe ce se vor cheltui banii

Armata Română începe să se modernizeze, în cadrul unui acord prin care se vor cheltui peste 175 de milioane de dolari. Această sumă va ajunge la americani.

Pe ce se vor cheltui peste 175 de milioane de dolari, pentru Armata Română

Suma estimată, mai exact la 175,4 milioane de dolari, ar putea fi cheltuită într-o posibilă vânzare ce a fost aprobată de către Departamentul de Stat al SUA, pentru Guvernul României.

Este vorba despre un pachet de servicii de modernizare a avioanelor F-16, suport logistic şi echipamente conexe, conform unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din SUA.

Această tranzacție ar urma să vină după ce Guvernul României a cerut să cumpere versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, alături de un suport logistic.

În modernizarea aparatelor de zbor sunt incluse 19 sisteme radio multifuncţionale MIDS JTRS, opt sisteme GPS LN-260, sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF – sisteme avansate de ”identificare prieten-inamic”), aplicaţii criptografice KIV-78, radiouri ARC-210.

Armata Romana se modernizeaza. Pe ce vor fi cheltuiti multi bani
Avion F-16

Lista continuă cu alte dispozitive de comunicaţii, navigaţie şi criptare sigure, software Joint Mission Planning System (JMPS), instruire de personal, piese de schimb şi reparaţii, servicii de suport ingineresc, tehnic şi logistic ale guvernului SUA şi ale contractorului, publicaţii şi documentaţie tehnică și alte elemente de logistică şi suport.

Astfel, Armata Română ar urma să fie mai capabilă să facă faţă unor ameninţări, prin modernizarea avioanelor sale, pentru ca acestea să corespundă cerinţelor de sisteme de comunicaţii criptate utilizate de forţele NATO.

De altfel, această vânzare propusă va veni în sprijinul obiectivelor de politică externă şi securitate naţională ale Statelor Unite ale Americii.

Avioanele F-16 ale României vor fi modernizare

Prin urmare, această capacitate de comunicaţii sigure va ajuta România în ce priveşte apărarea propriului teritoriu, dar şi a personalului militar american staţionat în interiorul granițelor.

”Contractorul principal va fi compania Lockheed Martin Aeronautics din Fort Worth, Texas. Nu sunt cunoscute acorduri de offset propuse în legătură cu această vânzare potenţială”, se mai spune în comunicatul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

Recent, două aparate F-16 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Un alt aparat va sosi în țară în primul trimestru al anului 2021. Astfel, Forțele Aeriene Române vor ajunge să dețină un total de 17 aeronave ce vor compune prima escadrilă de F-16 – Escadrila 53 Vânătoare.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, toate cele 17 aparate de zbor – în configurație M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR. Se va lucra la îmbunătățirea avionicii, a software-ului, senzorilor și a capacității de a lansa rachete de ultimă generație.