Moment istoric pentru armata română. Este deja în țară. Unde a fost instalat

Ana Anitoiu 18.09.2020, 17:23
Moment istoric pentru armata română. Este deja în țară. Unde a fost instalat

A fost un moment istoric pentru armata română, astăzi. Un sistem de apărare, cu capacități extraordinare, cumpărat de la americani, a fost instalat. Ce poate să facă este incredibil.

Moment istoric pentru armata română. Ce sistem de apărare a ajuns în România

Este vorba despre un sistem de rachete sol-aer, numit „Patriot″. Componentele acestuia au fost testate la centrul de instruire de la Capul Midia, din judeţul Constanţa.

Prima baterie antiaeriană „Patriot”, ce a fost prezentată în poligonul militar de la Capul Midia, are un centru de comandă, un radar performant și patru lansatoare mobile.

Acest sistem de rachete este unul de apărare, ce poate intercepta şi distruge orice rachetă sau aeronavă ostilă, de la o distanţă de 100 de kilometri.

Mai exact, radarul acestui sistem de rachete poate urmări simultan 100 de ținte aflate la o distanță de aproximativ 100 de kilometri.

Moment istoric pentru armata română. Este deja în țară. Unde a fost instalat

Sistemul de apărare „Patriot” poate să țintească și să tragă automat, dar comanda poate să fie dată și manual de operator. Sistemul trimite două rachete ghidate pentru a distruge o rachetă balistică sau o aeronavă ostilă.

Aceste rachete își pot corecta traiectoria. Prin urmare, militarii pot corecta lovitura de la sol,  astfel încât să nimerească ținta.

„Folosește două tipuri de rachete, cel puțin configurația românească, rachete care sunt destinate una de tip PAC-2 pentru ținte de tip avioane elicoptere și cea PAC-3 destinată combaterii rachetelor balistice și de croazieră.”, a spus Răzvan Tacea, comandant Regiment 74 Patriot.

În plus, o rachetă Patriot poate atinge ținte ce se află la 24 kilometri înălțime cu o viteză de 4,1 mach, adică de peste 5.000 de kilometri pe oră.

Cât va mai cheltui România, pentru astfel de sisteme de apărare

Alte șase astfel de sisteme de apărare vor fi cumpărate de România, în următorii șase ani, cu aproape patru miliarde de euro.

„Având în vedere că suntem la granițe, este foarte important pentru securitatea întregii alianțe. Este cel mai bun sistem, este foarte bun din punct de vedere al însoțirii țintelor și nimicirii acestora. Probabilitatea de nimicire este foarte ridicată.”, a spus Mihai Corneliu, șeful Centrului de Comandă al Focului.

Mai exact, printr-un contract în valoare de 3,9 miliarde de dolari, România va cumpăra șapte baterii și 450 de rachete. Americanii se obligă să asigure mentenanța sistemului, precum și să instruiască personalul.

„Sistemul Patriot recepționat astăzi va fi urmat de alte trei care vor intra în dotare până la sfârșitul anului 2022. România a achiziționat cea mai modernă configurație hardware și software, aceeași cu cea folosită în prezent de forțele armate ale Statelor Unite.”, a spus Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Adrian Zukerman, a avertizat că Rusia se înarmează și trebuie să fim pregătiți.”

În total, cele șapte baterii Patriot, fiecare cu câte 64 de rachete, vor fi desfășurate în zona Capului Midia și la Giurgiu. Testele de tragere vor fi programate anul viitor, când primului astfel de sistem de apărare cumpărat va fi operațional.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI