Arma lui Putin. Lansatorul de rachete care poate trimite simultan zece focoase nucleare către ținte din Europa sau SUA

Mihnea Tălău 19.04.2022, 15:38
Arma lui Putin. Lansatorul de rachete care poate trimite simultan zece focoase nucleare către ținte din Europa sau SUA

Mii de soldați au luat parte, alături de tancuri și alte echipamente militare, la repetițiile pentru parada de Ziua Victoriei. În centrul atenției a fost însă un lansator de rachete intercontinentale capabil să trimită până la zece focoase nucleare către ținte din Europa sau Statele Unite simultan.

Putin își arată mușchii

Ceremonia de Ziua Victoriei va avea loc pe 9 mai, când Putin ar fi vrut ca forțele sale să dea o lovitură decisivă în Ucraina. Pe lângă soldați, tancuri și alte echipamente militare, prezentarea rachetei balistice a fost o demonstrație de forță și o reamintire a ceea ce este în joc, în timp ce tensiunile continuă să mocnească între Rusia și Occident, titrează Daily Mirror.

Lansatorul de rachete RD-24 este capabil să trimită până la zece focoase nucleare către ținte din Europa sau Statele Unite simultan.

Se înțelege că ofensiva lui Putin în Ucraina a durat mult mai mult decât se aștepta.

Evenimentul Ziua Victoriei este organizat în fiecare an în Rusia pentru a marca înfrângerea Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când forțele lui Iosif Stalin au dus o luptă lungă și dificilă împotriva naziștilor.

Acum, decenii mai târziu, sărbătoarea din acest an va avea o semnificație suplimentară, având în vedere că va avea loc în timpul bombardamentelor Rusiei asupra orașelor ucrainene, în încercarea de a le forța să se supună.

La începutul acestei luni, Rusia și-a retras trupele din nordul Ucrainei și din jurul capitalei Kiev, dar se pare că a fost vorba de o reorganizare a forțelor, un nou impuls al invaziei începând acum în est.

Rusia a suferit o lovitură umilitoare odată cu scufundarea navei sale amiral în Marea Neagră, Moskva, săptămâna trecută, iar de atunci a ripostat cu un bombardament puternic al orașelor.

A început „a doua fază a războiului”

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat că Rusia a început luni „bătălia din Donbas” în estul țării și că o „foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă”.

„Nu contează câte trupe rusești vor trimite acolo, vom lupta. Ne vom apăra”, a promis el într-un discurs video.

Șeful de stat major al lui Zelenski, Andriy Yermak, a numit-o „a doua fază a războiului” și i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei.

Presa ucraineană a raportat o serie de explozii, unele puternice, de-a lungul liniei frontului din regiunea Donețk, iar bombardamente au avut loc în Marinka, Slaviansk și Kramatorsk.

Oficialii locali ucraineni și mass-media locale au declarat, de asemenea, că s-au auzit explozii în Harkov, în nord-estul Ucrainei, Mykolaiv, în sud, și Zaporizhzhia, în sud-est.

 

Urmăriți Impact.ro și pe