Sergei Lavrov: Kremlinul începe „o nouă etapă” în războiul din Ucraina

Elena Avramescu 19.04.2022, 13:40
Sergei Lavrov: Kremlinul începe „o nouă etapă” în războiul din Ucraina

Începe următoarea fază a acțiunii militare a Rusiei, după cum a declarat astăzi ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Într-un interviu acordat postului de televiziune India Today, Lavrov a prezis că noua etapă va fi un „moment important” în război, care a intrat acum în a opta săptămână.

Kremlinul, „o altă etapă” în atacul asupra Ucrainei

„Începe o altă etapă a acestei operațiuni din estul Ucrainei și sunt sigur că acesta va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”, a notat Serghei Lavrov.

Respinsă de forțele ucrainene în martie de la un atac asupra Kievului, Rusia a adunat trupe în est pentru o ofensivă terestră în două provincii cunoscute sub numele de Donbas. De asemenea, a lansat lovituri la distanță în alte ținte, inclusiv în capitală.

Aseară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au încercat să treacă prin apărarea ucraineană de-a lungul aproape întregii linii frontale din estul Ucrainei, în ceea ce el a numit „Bătălia de la Donbas”. Cu toate acestea, șeful de stat major al lui Zelenski, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor ar putea reține ofensiva.

„Crede în armata noastră, este foarte puternică”, a spus Andriy Yermak.

Rusia poate să atace în timpul sărbătorilor de Paște

Rezidenții din regiunea Sumî din nordul Ucrainei au fost sfătuiți să participe virtual la slujbele de Paște în acest weekend, pe fondul îngrijorărilor legate de potențialele „provocari” ale Rusiei.

„Îndemnăm oamenii să stea acasă pentru sărbătorile de Paște”, a spus Dmytro Zhyvytskyi, șeful administrației militare regionale Sumy din nordul Ucrainei, adăugând că va fi organizat un streaming live online al slujbei bisericii, potrivit CNN.

„Avem deja o experiență similară din cauza Covid-19, când oamenii au fost nevoiți să se abțină să meargă la Biserică, așa că acum îi îndemnăm din nou să stea acasă în acea noapte pentru propria lor siguranță și să nu dea inamicului vreo oportunitate de provocări”,  a mai spus acesta.

Mulți ucraineni sărbătoresc Paștele conform calendarului iulian, duminica Paștelui căzând anul acesta pe 24 aprilie. Zhyvytskyi a spus că forțele de ordine vor lucra în schimburi suplimentare în timpul sărbătorilor de Paște.

Trupele ruse s-au retras recent din Sumy, care se învecinează cu regiunile Rusiei Bryansk, Kursk și Belgorod. În zilele de după retragere, autoritățile au spus că au fost descoperite peste 100 de cadavre, unele torturate.

Zhyvytskyi a spus pe 13 aprilie că numărul cadavrelor crește în fiecare zi și că au fost „o mulțime de oameni găsiți morți cu mâinile legate cu semne de tortură”. El a adăugat la acea vreme că alții au rămas captivi cu „negocieri zilnice” pentru ca ei să fie schimbati sau eliberați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...