Are legătură seismul din Gorj cu cel din Turcia? Gheorghe Mărmureanu: „Nu e cazul”. Cartierul din București care a fost gata să cadă la cutremurul din 1977

Mihnea Tălău 13.02.2023, 23:21
Are legătură seismul din Gorj cu cel din Turcia? Gheorghe Mărmureanu: „Nu e cazul”. Cartierul din București care a fost gata să cadă la cutremurul din 1977

Pe fondul dramei din Turcia, panica a cuprins zona Olteniei. Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a avut loc în România, luni, la ora 16:58, în Oltenia, judeţul Gorj, la o adâncime de 15 kilometri. Seismul s-a resimțit la Târgu Jiu, Craiova, Timișoara sau Drobeta-Turnu Severin. Acesta a fost urmat de alte două cutremure tot în Oltenia, cu magnitudinea de 2,8 și 2,4 pe Richter care s-a produs, luni, la ora locală 17:21, respectiv 17:13.

”Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj”

Panica s-a instalat printre localnici, având în vedere și situația catastrofală, de zilele trecute, din Turcia. Referitor la cutremurele produse în țara noastră, Gheorghe Mărmureanu, șeful onorofic al INFP a ținut să lămurească lucrurile.

„Până la urmă cred că se întâmplă ceva cu Vrancea noastră. Adâncimi mari. Modul de manifestare a lor e altul decât cel pe care îl știm. Vrancea văd că are diferite variațiuni și care eu când l-am prezentat în cărțile mele am arătat că Vrancea are niște particularități pe care nu le găsim la alte cutremure europene (…)

Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea (…) Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea”, a declarat el potrivit Playtech.ro.

Cat de pregatita este Romania pentru un cutremur sever. Obiectele speciale depozitate in fiecare judet al tarii

Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România

Șeful onorific al INFP a spus că nu există nici o legătură între cutremurul din Turcia și activitatea seismică de la noi. Cu toate acestea, el a atras atenția că fondul locuitelor din țara noastră, în cazul unui cutremur major, este vulnerabil.

”Fondul locuințelor construite în România, îmi pare rău să o spun, dar are foarte multe zone ca suprafață care sunt extrem de vulnerabile. S-a construit prost, greșit (…) Pantelimonul și toată partea aia a fost o problemă la cutremurul din 1977. Dacă dura mai mult, Pantelimonul era la pământ.

Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor”, a spus Mărmureanu.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), a avut loc în OLTENIA, GORJ, un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 15 kilometri.

Seismul s-a produs la 102 km SV de Sibiu, 107 km NV de Craiova, 137 km V de Pitești, 166 km E de Timișoara, 179 km S de Cluj-Napoca, 183 km SE de Arad, 196 km V de Brașov, 218 km E de Belgrad, 222 km E de Zemun și 224 km V de Ploiești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...