Ce a apărut pe cerul Turciei cu puțin timp înainte de cutremur. Fenomenul ciudat care i-a speriat pe mulți

Beatrice Dumitru 07.02.2023, 19:29
Ce a apărut pe cerul Turciei cu puțin timp înainte de cutremur. Fenomenul ciudat care i-a speriat pe mulți

Un fenomen ciudat a apărut pe cerul Turiciei înainte cu o săptămână înainte de cutremurul de 7,8 grade care a devastat țara. Unui oamenii s-au grăbit să spună că este vorba despre un OZN, dar, de fapt, este vorba despre altceva. Seismul, cel mai grav care a lovit țara în acest secol, a ucis peste 5.200 de oameni, a rănit zeci de mii și a pus la pământ peste 3.000 de clădiri.

Fenomenul apărut pe cerul Turciei înainte de cutremur

Autoritățile din Turcia au precizat că aproximativ 13,5 milioane de oameni au fost afectați de cutremurul de 7,8 grade într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km, de la Adana în vest până la Diyarbakir în est, și 300 km, de la Malatya în nord până la Hatay în sud. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000.

Un fenomen ciudat a apărut pe cerul de deasupra orașului Bursa săptămâna trecută, făcându-i pe mulți să speculeze că este vorba despre OZN-uri, având în vedere forma sa circulară atipică, sau fenomene din altă lume. Dar formațiunea cu nuanțe portocalii, despre care unii credeau că semăna cu o farfurie zburătoare, este doar un nor lenticular staționar care se poate forma în apropierea unei zone de munți înalți. Orașul Bursa se află în nord-vestul Turciei, la poalele Muntelui Uludag, lângă Marea Marmara, scrie boston25news.com.

Cum se formează norii lenticulari

Norul oval, cu inele duble, a stat deasupra orașului timp de aproximativ o oră înainte de a se risipi, a raportat agenția Anadolu.

Norii lenticulari se formează în principal în troposferă, cel mai de jos strat al atmosferei Pământului, din cauza fluctuațiilor vântului, inclusiv a vântului care se deplasează în jos pe cer, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din SUA. Aceștia apar peste tot în lume.

Lenticularele se formează atunci când vânturile puternice bat pe teren complex, determinând ca vaporii de apă din masa de aer să se comprime alternativ, apoi să se decomprime și, astfel, să se condenseze în forme care oglindesc aproximativ terenul de dedesubt”, potrivit NASA.

Formațiile acestor nori pot fi găsite și atunci când două mase de aer opuse se ciocnesc și determină creșterea celei mai fierbinți părți și aerul rece preia rolul de obstacol mecanic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...