Apple intră ”în război” cu Rusia: ce au pățit utilizatorii de iPhone

Gabriel Peneș 29.09.2022, 09:38
Apple intră ”în război” cu Rusia: ce au pățit utilizatorii de iPhone

Apple intră ”în război” cu Rusia. Compania din Cupertino, Statele Unite, a eliminat de pe App Store aplicatiile iOS care aparțin de compania care gestionează versiunea Rusiei a retelei sociale Facebook, VKontakte. Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a reacționat și a cerut, miercuri, explicaţii de la Apple după măsura luată, ce afectează utilizatorii de iPhone, telefonul produs de Apple.

Apple intră ”în război” cu Rusia

Compania ce va fi legată pentru totdeauna de numele lui Steve Jobs duce propriul „război” cu Rusia, în condițiile conflictului din Ucraina. Gigantul tehnologic din Cupertino, Statele Unite, a eliminat de pe App Store aplicatiile iOS care apartin de compania care gestioneaza versiunea Rusiei a retelei sociale Facebook, VKontakte.

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a reacționat și a cerut, miercuri, explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile operate de firma rusă de tehnologie controlată de stat VK au fost eliminate din magazinul de aplicaţii al companiei americane App Store, informează Agerpres, citând Reuters.

Autoritatea, Roskomnadzor, a emis deja amenzi vizând firme de tehnologie străine pentru încălcări ale stocării datelor şi din cauză că nu a fost eliminat conţinut pe care Rusia îl consideră ilegal – dispute care au escaladat de când Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina în februarie.

VK operează Vkontakte, care are peste 75 de milioane de utilizatori lunari şi este cea mai mare reţea socială a Rusiei, adesea comparată cu Facebook. Pe lângă serviciul de e-mail al VK Mail.ru, Vkontakte trebuie să fie preinstalată pe dispozitivele mobile vândute în Rusia.

Ce au pățit utilizatorii de iPhone

Roskomnadzor a declarat că acţiunile Apple au privat milioane de ruşi ce folosesc iPhone-uri de accesul la aplicaţiile VK şi i-a cerut să-şi explice decizia. Apple nu a răspuns imediat la o solicitare trimisă prin e-mail pentru a comenta.

„Agenţia consideră că astfel de restricţii discriminatorii care încalcă dreptul utilizatorilor de internet ruşi să primească liber informaţii şi să comunice sunt inacceptabile”, a declarat Roskomnadzor într-un comunicat.

Cu toate acestea, Rusia însăşi a limitat accesul cetăţenilor săi la informare forţând toate media ruse independente semnificative să se închidă şi blocând platformele social media din SUA: Facebook, Instagram şi Twitter, mai aminteşte sursa citată.

VK şi-a sporit controlul asupra spaţiului de internet al Rusiei în această lună prin finalizarea unei înţelegeri pentru a cumpăra fluxul de ştiri al rivalului Yandex, platforma de conţinut Zen şi pagina de pornire yandex.ru.

VK a declarat, marți, că aplicaţiile sale, inclusiv Vkontakte, deja instalate pe smartphone-uri continuau să funcţioneze şi că continuă să dezvolte şi să ofere suport aplicaţiilor pentru sistemul de operare iOS al Apple.

Încă de la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, Apple  a oprit toate vânzările de produse în Rusia, după ce a întrerupt exporturile săptămâna trecută. Compania a subliniat că a întreprins mai multe acțiuni, dincolo de înghețarea vânzărilor. A limitat Apple Pay și a scos din App Store aplicațiile pentru instituțiile media susținute de stat RT și Sputnik.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....