Dacă ai cont de Instagram, trebuie să știi asta: avertismentul autorităților române care te scapă de bătăi de cap

Gabriel Peneș 26.09.2022, 15:24
Dacă ai cont de Instagram, trebuie să știi asta: avertismentul autorităților române care te scapă de bătăi de cap

Utilizatorii rețelei sociale Instagram sunt vizaţi de o campanie de tip phishing, atacatorii folosind conturi compromise pentru a face noi victime, a avertizat, vineri, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Aceeași instituție oferă și câteva sfaturi utile utilizatorilor rețelei sociale pentru a evita situațiile neplăcute și a evita „capcanele” întinse de hackeri.

Dacă ai cont de Instagram, trebuie să știi asta

Utilizatorii de Instagram și nu numai știu, în general, că unul dintre principalele pericole în mediul online este phisingul. Altfel spus, e vorba de o înșelăciune, un atac cibernetic care încearcă să vă fure banii sau identitatea, dezvăluind informații personale, cum ar fi numere de carduri de credit, informații bancare sau parole, pe site-uri web care par legitime. Infractorii cibernetici folosesc cu succes e-mailuri, mesaje text, mesaje directe pe rețele sociale sau în jocuri video, pentru a face persoanele să răspundă cu informațiile lor personale.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat, vineri, că utilizatorii Instagram sunt vizați de o campanie de tip phishing, atacatorii folosind conturi compromise pentru a face noi victime.

„Continuă campania de tip phishing care vizează utilizatorii rețelei sociale Instagram. Atacatorii se folosesc acum de conturi compromise de Instagram pentru a convinge potențialele victime, prin tehnici de inginerie socială, să furnizeze link-ul de resetare a parolei contului primit prin sms”, a transmis, vineri, DNSC, conform news.ro.

Avertismentul autorităților române care te scapă de bătăi de cap

Specialiștii precizează că atacatorii pretind că au nevoie de link-ul din sms pentru a obține un vot într-un concurs online. De aceea, utilizatorii rețelei sociale trebuie să fie atenți pe ce dau click și să țină cont de sfaturile pe care specialiștii le dau.

„Nu furnizați altor persoane date referitoare la coduri de autentificare sau astfel de link-uri pentru resetarea parolei, chiar dacă sunt prieteni sau cunoscuți, pentru că astfel puteți pierde accesul la cont. Atacatorii se folosesc de opţiunea „forgot my password” („am uitat parola”) din Instagram pentru a forța modificarea parolei. Dacă acest mesaj ajunge la dumneavoastră, înseamnă că cineva dorește să vă fure contul”, au mai transmis experții DNSC.

Ale recomandări ale acestora:

  • Evitaţi accesarea link-urilor din surse necunoscute!
  • Atenţie la corectitudinea gramaticală şi de exprimare în limba română a textului primit. De cele mai multe ori atacatorii nu sunt vorbitori de română.
  • Activaţi autentificarea cu doi factori (2FA) din setările Instagram, deoarece acest strat suplimentar de securitate poate ajuta la reducerea şanselor de a avea contul compromis.
  • În cazul în care aţi căzut în capcană şi aţi pierdut accesul la cont, adresaţi-vă Centrului de Ajutor Instagram pentru recuperarea lui. Va trebui să efectuaţi paşii necesari pentru validarea identităţii.

 

„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....