Aparatele care consumă cea mai multă energie în casă. Cum putem reduce consumul de electricitate

Nicu Stan 09.09.2021, 08:39
Aparatele care consumă cea mai multă energie în casă. Cum putem reduce consumul de electricitate

Există câteva aparate în fiecare casă care consumă energie mai multă decât vă închipuiți. În contextul în care energia electrică s-a scumpit, ar fi bine să vedem care sunt acestea și să le folosim cu mare strictețe, astfel încât factura de curent să nu fie una astronomică.

Cum să faci economie la factura de curent. Care sunt aparatele care îți cresc consumul de curent

Prețurile la energia electrică a crescut substanțial în ultima perioadă, iar majorările vor continua. Creșterea prețului la energie vine în contextul liberalizării haotice a pieței energiei electrice, precum și a scumpirii curentului la nivel internațional. Astfel, tot mai mulți români se gândesc cum să facă economie la consum, pentru a avea facturi cât mai mici.

Experții în energie atrag atenția că nu doar electrocasnicele mari consumă mult curent, ci și produsele la care nu te-ai aștepta, cum ar fi spre exemplu cele de aranjat părul.

Curentul s-a scumpit substantial
Curentul s-a scumpit substantial

Becurile cresc factura

În plus, și becurile care ne luminează locuința umflă facturile de energie electrică, astfel  că Uniunea Europeană va impune producătorilor să atribuie produselor lor o etichetă în funcție de cât de eficiente sunt din punct de vedere energetic, raportate la preț-consum.

De asemenea, specialiștii în energie electrică spun că becurile cu led sunt cele mai eficiente, chiar dacă costă mai mult. Acestea sunt de 30 de ori mai durabile decât cele ordinare. De asemenea, acestea reduc consumul de energie electrică. Un bec normal consumă în jur de 100 de W, în timp ce unul cu led consumă doar între 3 și 20 de W.

Ce becuri să folosești în casă

”O nuanță caldă, 2700 de kelvin, Este potrivită în zonele unde te odihnești, mai simplu, în zonele unde stai să citești, să dormi, să te liniștești. Și varianta de lumină neutră, care este mai puternică. Asta în zona de lucru, dacă vrei să gătești, dacă vrei să stai cu prietenii”, a declarat un electrician, potrivit PRO TV.

Pentru zonele de baie, holul sau balcon, specialiștii recomandă să folosim becurile cu senzori. Acum, pe ambalajul becurilor se găsesc indicații legate de tipul de lumina, caldă sau rece, precum și consum. În viitor, etichetele vor fi schimbate cu litere de la A la G, fiecare literă semnificând un tip diferit de consum de energie, așa cum sunt electrocasnicele.

Care sunt marii consumatori de curent dintr-o casă

Într-o casă, cel mai consumă cuptorul electric și plita, cana pentru încălzit apa, precum și prăjitorul de pâine. În plus, uscătorul de par, placa și ondulatorul măresc considerabil factura la energie dacă sunt folosite în exces.

Spre exemplu, o placă de întins părul consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led.

Urmăriți Impact.ro și pe