Anunțul momentului pentru o categorie de români. Se iese mai devreme la pensie. Senatul a adoptat legea

Stan Filon 07.03.2023, 17:46
Anunțul momentului pentru o categorie de români. Se iese mai devreme la pensie. Senatul a adoptat legea

Este anunțul momentului pentru o anumită categorie de români! Aceștia pot ieși mai devreme la pensie, după ce  Senatul a adoptat marți, 7 martie, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare pentru anumiți cetățeni!

Anunțul momentului pentru o categorie de români

Așadar, Senatul a adoptat, astăzi, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare pentru locuitorii din apropierea fostului combinat chimic de lângă municipiul Arad.

Iniţiativa legislativă a aparţinut deputaţilor PNL Glad Varga şi Sergiu Bîlcea, ambii din Arad, care au anunţat, marţi, că persoanele expuse la poluarea generată de fostul Combinat Chimic Vladimirescu vor putea beneficia de pensionare anticipată fără penalizare. Proiectul trebuie să fie aprobat și de Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul de lege vorbește  despre persoanele care locuiesc de cel puţin 30 ani în localitățile Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir şi Mândruloc.

Anuntul momentului pentru o categorie de romani
Anuntul momentului pentru o categorie de romani

Propunerea legislativă a fost făcută de doi arădeni

„Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu Sergiu Bîlcea pentru a extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare a fost adoptată de Senat cu majoritate de voturi. Urmează dezbaterile procedurale şi în Camera Deputaţilor, unde sper că va exista aceeaşi direcţie favorabilă adoptării, pentru că practic se elimină discriminarea oamenilor afectaţi de emisiile de gaze şi vapori provenite de la fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice din judeţul nostru”, a declarat, marţi, deputatul Glad Varga.

La rândul său, Sergiu Bîlcea a spus că „este un act de dreptate pentru locuitorii de aici, care trebuie să beneficieze de facilităţi similare altor localităţi afectate de poluare. Legislaţia prevede acest tip de facilităţi pentru zonele afectate de poluare, este şi cazul celor din localităţile amintite. Sperăm să avem o lege favorabilă, care ajută foarte multe persoane”, a adăugat deputatul liberal Sergiu Bîlcea.

Substanțe toxice în aer

Dacă iniţiativa legislativă va intra în vigoare, locuitorii din municipiul Arad şi localităţile învecinate Vladimirescu, Horea, Cicir şi Mândruloc ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai repede decât ceilalți români.

În decembrie 2022, cei doi parlamentari din Arad spuneau că oamenii din aceste localităţi trebuie să beneficieze de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65 alin. (5), potrivit cărora persoanele care au locuit 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cu cauze multiple, printre care extracţia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei de standard pensionare cu 2 ani, fără penalizarea aplicată pentru fiecare lună de anticipare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...