Banca Naţională a României (BNR) a anunțat marți că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,40% pe an, de la 6,42% pe an, față de cât a fost în şedinţa precedentă. Acum, se află la cel mai mic prag din iunie 2022.
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,49%, de la 6,51% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 6,66%, de la 6,67%.
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci, se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR. Evoluţia acestuia este influenţată de mai mulţi factori, unii dintre aceștia se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acesta a fost introdus pentru creditele retail noi în lei din primăvara lui 2019.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,98% la 5,94%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.