Anunțul momentului despre indicele ROBOR. A ajuns la cel mai mic prag din iunie 2022 încoace

Mihnea Tălău 08.08.2023, 15:58
Anunțul momentului despre indicele ROBOR. A ajuns la cel mai mic prag din iunie 2022 încoace

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat marți că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,40% pe an, de la 6,42% pe an, față de cât a fost în şedinţa precedentă. Acum, se află la cel mai mic prag din iunie 2022.

Indicele ROBOR la cel mai mic prag din iunie 2022.

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,49%, de la 6,51% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 6,66%, de la 6,67%.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci, se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR. Evoluţia acestuia este influenţată de mai mulţi factori, unii dintre aceștia se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Anunt de ultima ora despre indicele ROBOR. Romanii cu rate la banca au primit o noua lovitura

Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Acesta a fost introdus pentru creditele retail noi în lei din primăvara lui 2019.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,98% la 5,94%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...