Anunțul făcut astăzi despre facturile românilor. A început de pe 31 martie

Iancu Andreea 10.04.2022, 22:17
Anunțul făcut astăzi despre facturile românilor. A început de pe 31 martie

Conflictul armat din Ucraina a produs modificări semnificative în privința economiilor statelor, mai cu seamă pentru că statele occidentale au taxat invazia Rusiei în statul vecin prin interzicerea importurilor de gaze. Totuși, pentru că Europa depinde de energia de la ruși, schimbările apărute au generat probleme pentru consumatori. Facturile românilor au fost afectate, situația economică și tensiunile internaționale contribuind la majorarea prețurilor la utilități. Un oficial român a făcut însă un anunț important în această privință.

Ce se întâmplă cu facturile românilor. Anunțul făcut de ministrul Energiei

Pandemia și războiul din Ucraina au generat schimbări economice costisitoare pentru buzunarele cetățenilor lumii, valul de scumpiri resimțindu-se la nivelul multor state. În România, problemele cu facturile au început să fie tot mai apăsătoare. Cu toate acestea, ministrul Energiei Virgil Popescu a explicat că îngrijorările românilor ar putea să fie domolite, după ce un program important a fost demarat de pe 31 martie.

Oficialul din Energie a precizat că la începutul săptămânii viitoare coaliția a anunța schemele de ajutor pregătite pentru cetățeni, anunțând și modul în care evoluează piața energetică din țara noastră, prin crearea unui coridor vertical de gaze, astfel încât să fie contrabalansată dependența de gazul rusesc, la care statele europene au renunțat în urma declanșării războiului.

Anunțul făcut astăzi despre facturile românilor
Ministrul Energiei Virgil Popescu

Programe de modernizare, aprobate în domeniul energetic din România

În România, programele de finanțare care urmează să modernizeze sistemul energetic au fost aprobate. Proiectele Complexul Energetic Oltenia și Transelectrica ar trebui să contribuie la asigurarea de resurse energetice pentru țara noastră. De asemenea, proiectele lansate recent încurajează montarea de panouri solare și utilizarea energiei eoliene pentru a scădea costurile unora dintre români.

„La energie am adoptat o ordonanţă de urgenţă care, practic, dă o predictibilitate şi o stabilitate pe un an de zile, începând cu data de 1 aprilie. Am dat drumul la programele de finanţare, comitetul investiţional al Fondului de Modernizare a aprobat 1,4 miliarde pe data de 7, în urmă cu câteva zile. A aprobat proiectele Complexului Energetic Oltenia, proiectele Transelectrica… şi 1,2 miliarde pentru distribuţia de energie. Am dat drumul la PNNR pe 31 martie, 460 de milioane pentru companiile care-şi vor monta panouri solare sau îşi vor face energie eoliană special pentru autoconsum, să scadă costurile. Şi venim cu programe de investiţii în continuare!”, a precizat ministrul la Antena 3.

Pe de altă parte, ministrul Virgil Popescu a anunțat că urmează să fie mărită capacitatea de producție a Complexului Energetic Oltenia, care va produce în plus 300 de megawați, pentru ca din 1 mai să fie suplimentat și numărul angajaților cu 600 de persoane pentru a mări capacitatea de cărbune. Totodată, de la 1 septembrie ar trebui să putem să demarăm transportul de gaze prin gazoductul BRUA, care ar facilita importul de resurse din Azerbaidjan, prin Grecia și Bulgaria.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...