Estonia și Finlanda solicită urgent Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”

Elena Avramescu 10.08.2022, 09:08
Estonia și Finlanda solicită urgent Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși: „Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”

Cetățenii ruși, interziși în Europa. Asta doresc Estonia și Finlanda, care au solicitat Uniunii Europene să nu le mai acorde vize. Cerința a venit la numai o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși trebuie să reprezinte sancțiunea principală în acest moment.

Cetățenii ruși riscă să rămână fără vize pentru Europa

Nu este de mirare că această declarație a stârnit furie în Rusia, catalogându-l pe Zelenski un om irațional. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a aruncat cuvinte și mai dure, comparându-l pe liderul ucrainean cu Adolf Hitler. Dar lucrurile nu s-au oprit aici, deoarece Franța a făcut deja un pas în această direcție, astfel că le-a interzis rușilor să mai viziteze castelul Vincennes, o atracție turistică aflată la marginea Parisului.

Într-un interviu pentru Washington Post, președintele ucrainean a menționat că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este cea mai importantă sancțiune care ar putea să fie adoptată de Occident, iar acest lucru l-ar putea determina pe Vladimir Putin să înceteze agresiunea.

„Indiferent ce fel de ruși sunt, faceți în așa fel încât aceștia să plece în Rusia. Atunci vor înțelege și vor spune: „Acest război nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?” Se poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu strigă la el”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a reactionat dupa intalnirea lui Gerhard Schroder cu Vladimir Putin. Ce a spus acesta
Volodimir Zelenski vrea interzicerea cetatenilor rusi in Europa

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a ținut să dea o declarație imediat după cererea lui Volodimir Zelenski, spunând că nu există nicio șansă ca poporul lui Putin să fie izolat de restul lumii.

„Orice încercare de a izola rușii sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă. Zelenski însuși ar trebui să înțeleagă că țările europene, care încearcă să pedepsească Rusia, deja plătesc pentru asta în mod activ. Țările plătesc facturile, cetățenii plătesc facturile. Mai devreme sau mai târziu, aceste țări vor începe să se întrebe dacă Zelenski face lucrurile corect și dacă cetățenii lor ar trebui să plătească facturile pentru mofturile lui”, a notat, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Două importante țări europene, Estonia și Finlanda, nu au stat pe gânduri și au cerut de urgență Uniunii Europene să nu mai acorde vize rușilor, în asentiment cu cerera lui Zelenski.

„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Zborurile dinspre Rusia sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara. Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”, a scris premierul estonian Kaja Kallas pe Twitter.

„Părerea mea este că trebuie limitate vizele. Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să se poată mișca liber, să călătorească în Europa, să fie turiști”, a spus și Sanna Marin, premierul Finlandei.

În cadrul următorului summit o să fie discutat subiectul vizelor pentru cetățenii ruși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...