Ce se întâmplă cu piața imobiliară în 2021. Veștile nu sunt deloc bune

Cristian Cojocaru 11.02.2021, 15:45
Ce se întâmplă cu piața imobiliară în 2021. Veștile nu sunt deloc bune

Urmează o perioadă neagră pe piața imobiliară a anului 2021. Potrivit analiștilor, în perioada următoare prețurile la imobiliare vor cunoaște o schimbare destul de majoră care îi va pune pe gânduri pe potențialii cumpărători.

Ce urmează să se întâmple cu piața imobiliară în 2021

Experții imobiliari afirmă că în perioada următoare, piața imobiliară din România urmează să se confrunte cu o creștere. Aceștia estimează că atât apartamentele cât și casele vor ajunge să fie cu până la 15% mai scumpe decât prețurile actuale. Acest lucru se datoreză creșterii prețurilor materialelor de construcții care au cunoscut o traiectorie ascendentă de 20%.

Veștile nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru potențialii cumpărători care oricum se confruntau cu o creștere a prețurilor imobilelor în 2020. Un alt lucru care trebuie menționat ca adjuvant la creșterea prețului imobilelor este faptul că foarte multe persoane și-au mutat biroul acasă, determinându-i să se gândească serios la achiziția unui apartament sau casă. Un cumpărător a afirmat faptul că după lungi căutări, a găsit ceea ce își dorea.

„Am căutat extrem de mult în funcție de preț, de locație. Prețurile în ultimul timp au crescut destul de mult. Bugetul a fost de 90.000 de euro, m-am uitat și în București, dar ajungeau la 200.000 de euro cu ce îmi doream eu și nu am avut această sumă”, a menționat cumpărătorul.

Prețul crescut al materialelor de construcții urmează să se reflecteze în prețul construcțiilor.

Scumpiri se cunosc atât în București cât și în alte orașe
Scumpiri se cunosc atât în București cât și în alte orașe

Prețurile din Capitală au explodat

Potrivit unui reprezentant al unei firme de construcții, anul trecut plătea aproximativ 280 de lei pentru 20 de litri de vopsea, la momentul actual, pentru aceeași cantitate, a ajuns să plătească 310 lei, care reprezintă o creștere de 11%.

„S-au întâmplat în ultimele 2 – 3 săptămâni creșteri substanțiale ale prețurilor materiale. La ciment a fost o creștere de 15%, la cărămidă de 20 – 25%. La fier – o creștere de aproximativ 30%, la vopsea cam 10% față de anul 2020. Asta se va simți și în prețul imobilelor”, a afirmat reprezentantul companiei.

Dezvoltatorul imobiliar Gabriel Focșăneanu afirmă că în lunile următoare, prețurile la case și apartamente se vor majora.

„Costurile de construcție cresc, trebuie să reorganizăm și să calculăm cum vom integra creșterea materialelor în costul de vânzare al apartamentului. Luna trecută, ianuarie, a fost mai bună decât ianuarie anul trecut, vorbim de o creștere undeva la 20% privind cererea apartamentelor noi”, a menționat Gabriel Focșăneanu.

Scumpiri se cunosc atât în București cât și în alte orașe. Astfel, prețul unui apartament cu două camere în Capitală ajunge la aproximativ 70.000 de euro. În Timișăara, prețul unui apartament pornește de la 1.200 euro/mp. Pe lângă aceste costuri, trebuie luat în calcul și locul de parcare. Cele mai mari prețuri sunt întâlnite în Cluj, acolo unde un metru pătrat util construit atinge valoarea medie de 1.800 de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe