Anunțul făcut de prefectul Capitalei pentru românii vaccinați. Ce trebuie să poarte în permanență cu ei

Iancu Andreea 01.06.2021, 14:10
Anunțul făcut de prefectul Capitalei pentru românii vaccinați. Ce trebuie să poarte în permanență cu ei

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a făcut un anunț important pentru românii vaccinați, menționând care sunt obligațiile cetățenilor în această perioadă. Vestea vine în contextul în care noi măsuri de relaxare intră în vigoare începând cu data de 1 iunie. Potrivit oficialului român, cei care s-au imunizat se bucură de o mulțime de beneficii, având acces la evenimente publice, în cluburi și la festivaluri, cu o condiție.

Care sunt regulile pe care românii vaccinați trebuie să le respecte după relaxarea măsurilor

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului, a venit în cursul zilei de astăzi cu vești bune pentru românii vaccinați. Cetățenii care își doresc să participe la evenimente în cluburi, la festivaluri, dar și în cazul spectacolelor publice cu prezență numeroasă, trebuie să respecte o regulă esențială. Astfel, persoanele care s-au imunizat deja se numără printre norocoșii ce pot beneficia în totalitate de noile măsuri de relaxare. Totuși, ei trebuie să prezinte un act care să dovedească această calitate.

Potrivit oficialului român, noile condiții sunt menite să aducă cetățenii mai aproape de normalitatea de dinaintea pandemiei. Astfel, începând cu data de 1 iunie, o serie de restricții a fost ridicată, printre măsuri aflându-se și posibilitatea participării la evenimente, cu condiția ca participanții să fie vaccinați. Cei care vor lua parte la acestea vor trebui să prezinte un act în format printat sau electronic, care să dovedească imunizarea. Totodată, responsabilitatea verificării documentelor le revine organizatorilor, însă și organele de Poliție pot consulta autenticitatea acestora, în cadrul unor vizite inopinate.

Cei care vor să participe la astfel de evenimente trebuie să aibă cu dumnealor dovada vaccinării, fie în format printat, fie în format electronic, o pot prezenta de pe telefon. Simpla verificare a existenţei acestui document o face persoana care asigură accesul în incintă, adică organizatorul sau agentul economic este responsabil să verifice că toţi cei care intră posedă un astfel de document şi fac dovada că îl au. Veridicitatea acestuia va putea fi verificată de organele de control, de exemplu, Poliţia poate veni într-un club şi să verifice aleatoriu participanţii şi să verifice dacă documentele pe care aceştia le au sunt valabile. Există o bază de date cu vaccinarea şi pot fi verificaţi oricând, a explicat prefectul Alin Stoica.

Prefectul Capitalei a dat un anunț important pentru românii vaccinați
Alin Bogdan Stoica, prefectul Capitalei
foto – Inquam

Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 1 iunie

Românii se bucură începând de astăzi de o nouă etapă de relaxare, care debutează la 1 iunie. Astfel, renunțarea la măștile de protecție în spațiile închise precum birourile, atât timp cât cei prezenți sunt vaccinați, precum și redeschiderea spațiilor de joacă sau a piscinelor din interior se numără printre noile măsuri de relaxare. De asemenea, autoritățile au stabilit noi reguli pentru desfășurarea activităților în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri. 

Desfăşurarea activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, au transmis reprezentanții Guvernului.

Pe de altă parte, numărul de persoane care nu fac parte din aceeași familie și care circulă în grupuri pietonale, crește de la 6 la 8. Totodată, numărul maxim de participanți acceptat în spațiile deschise în privința evenimentelor precum nunți, botezuri, mese festive și parastase este de 70 de persoane, în timp ce la interior sunt permise maximum 50 de persoane. Aceste condiții sunt valabile dacă rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile la nivelul localității sau județului este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...