Anunţ îngrijorător pentru românii care cotizează acum la pensii. E strigător la cer: “Statul nu va mai avea cum să le plătească”

Iancu Andreea 18.07.2021, 15:05
Anunţ îngrijorător pentru românii care cotizează acum la pensii. E strigător la cer: “Statul nu va mai avea cum să le plătească”

Legea pensiilor este una dintre cele mai intens dezbătute subiecte din ultima perioadă. Din păcate, veștile nu par să fie deloc unele bune, după ce a fost făcut un anunț îngrijorător pentru românii care cotizează acum la pensii. În timp ce partidele aflate la guvernare au jonglat cu promisiunile și deciziile privind acordarea de bani în plus sau cu înghețarea pensiilor, specialiștii avertizează că ar putea exista un moment de la care statul nu va mai avea bani de pensii.

Anunţ îngrijorător pentru românii care cotizează acum la pensii. Statul ar putea să nu mai aibă bani pentru pensionari

Mulți specialiști în domeniul economic spun răspicat că trăim cu împrumut, iar faptul că România se finanțează în mare parte prin credite făcute pe câteva zeci de ani, ar putea să ne coste. În plus, promisiunile de majorare a pensiilor, pe care cea mai recentă guvernare PSD le-au transmis ar putea aduce din nou vești rele. Specialiștii au transmis un anunț îngrijorător pentru românii care cotizează acum la pensii, susținând că statul ar putea să nu mai aibă bani pentru pensionari în următoarele decenii.

Adrian Codirlaşu, preşe­dintele CFA România, a oferit o serie de explicații, în cadrul unui interviu pentru publicația Bursa, afirmând că toate creșterile de pensii din ultimii ani vor urma să fie resimțite mai târziu. Acesta consideră că, începând cu anul 2050, autoritățile ar putea să ajungă la „fundul sacului” în privința banilor pentru pensii.

În sistemul de pensii avem creşteri care, conform prognozelor locale, dar şi potrivit cifrelor de la FMI, vor conduce la un deficit bugetar suplimentar ce va fi greu de finanţat în viitor, începând cu 2021. Când generaţia X se va pensiona, adică în 2050, în România vor fi doar 15 milioane de locuitori, conform prog­nozei ONU, ceea ce însemnă că nu o să aibă cine să mai plătească pensiile publice, a spus acesta.

Anunț îngrijorător pentru românii care cotizează acum la pensii
Soluția pentru bătrâneți liniștite

Ce soluție au românii care ar urma să iasă la pensie în viitor

Se spune că trebuie să strângi bani albi pentru zile negre, aceasta fiind și soluția pe care Codirlașu o propune pentru ca românii ce urmează să intre la pensie după 2050 să nu fie îngrijorați. De asemenea, pensiile private ar putea reprezenta un ajutor, contribuabilii având la îndemână economiile pentru bătrâneți liniștite.

Singura soluţie este, în opinia mea, sistemul privat de pensii şi economiile personale. Dar în sistemul privat de pensii am avut o încercare de naţionalizare în ultimii doi ani, iar sistemul a ieşit slăbit, pentru că, urmare a condiţiilor impuse, au fost înregistrate pierderi, în condiţiile în care s-a pierdut şi capital suplimentar şi am avut şi o scădere a contribuţiei la pensiile private, a spus economistul.

Deși mulți se așteaptă ca statul să le ofere sprijin la bătrânețe, specialistul în economie susține că este de datoria fiecăruia să se asigure că va putea să iasă din activitate și să se bucure de un trai decent.

Noi trebuie să ne preocupăm de siguranţa noastră viitoare, să fim conştienţi că depindem doar de noi şi să începem să economisim, în orice mod. Ar fi prudent să ne facem un plan. Trebuie să ne gândim că noi, la pensionare, nu o să avem niciun fel de pensie publică şi să luăm deciziile financiare în consecinţă. Trebuie să fim conştienţi că acest lucru va depinde doar de noi. Guvernanţii ar trebui să sprijine dezvoltarea sistemului privat de pensii, bazat pe contribuţii, nu pe promisiuni ale statului care pot să nu fie sustenabile, a concluzionat acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...