Anunţ important pentru românii din Marea Britanie. Nu mai au voie să intre în ţară cu buletinul

Ioana Bucur 25.09.2021, 21:55
Anunţ important pentru românii din Marea Britanie. Nu mai au voie să intre în ţară cu buletinul

Ministerul Afacerilor Externe are un nou anunț important pentru românii din Marea Britanie și cei care au planuri de călătorie în Regatul Unit.

MAE, anunț pentru românii din Marea Britanie

Brexit-ul schimbă regulile pentru români. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, începând de la data de 1 octombrie 2021, toți cetățenii europeni care nu sunt rezidenți nu vor mai putea intra în Marea Britanie și Irlanda de Nord doar în baza buletinului.

„Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii europeni nerezidenți (care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate”, a transmis MAE.

Potrivit comunicatului transmis de MAE, autoritățile britanice anunță că se va interzice accesul pe teritoriul britanic tuturor cetățenilor UE nerezidenți în Regatul Unit, care nu vor respecta noile reguli, măsurile fiind valabile, evident, și în cazul cetățenilor români.

Anunţ important pentru românii din Marea Britanie. Nu mai au voie să intre în ţară cu buletinul

În ce condiții va fi nevoie de viză

MAE a reamintit că,  începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți pot călători spre/ tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. În cazul românilor nerezidenți, dar care doresc să intre în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de șase luni, va fi nevoie, tot de la 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice, în conformitate cu sistemul de imigrație bazat pe puncte.

„Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice, în conformitate cu sistemul de imigraţie bazat pe puncte (point-based immigration system – PBS).

Pentru a verifica dacă scopul şederii necesită o viză sau dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru obţinerea acesteia, poate fi consultată următoarea pagină de internet în limba engleză, pusă la dispoziţie de către autorităţile britanice: https://www.gov.uk/check-uk-visa.

Autorităţile britanice recomandă persoanelor care au menţiuni înscrise în cazierul judiciar, precum şi persoanelor cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, depunerea unei cereri pentru obţinerea vizei şi pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit informaţiilor comunicate prin intermediul portalului https://www.gov.uk/browse/visas-immigration”, mai arată sursa citată.