Anunț important pentru românii care vor să bage bani în criptomonede. Declarațiile de ultimă oră de la BNR

Cristian Cojocaru 15.04.2021, 18:03
Anunț important pentru românii care vor să bage bani în criptomonede. Declarațiile de ultimă oră de la BNR

Reprezentanții Băncii Naționale a României vine cu un anunț pentru românii care doresc să investească în criptomonede. Aceștia au mai adăugat că deși criptomonedele se bucură de un real interes, acestea reprezintă active extrem de riscante.

BNR vine cu un anunț pentru românii care investesc în criptomonede

Potrivit reprezentanților BNR, furnizorii schimbului de criptomonede precum și cei de portofele digitale, au obligația de a se autoriza și înregistra la Ministerul Finanțelor. Totodată, aceștia mai atrag atenția asupra faptului că deși criptomonedele se bucură de un real succes, cu atât mai mult din partea românilor, acestea reprezintă active speculative foarte volatile și extrem de riscante, în condițiile în care investitorii riscă să sufere mari pierderi financiare.

„Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestuia. Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

Totodată, la nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor”, se arată în comunicatul de presă transmis de BNR, potrivit Mediafax.

BNR afirma ca monedele virtuale reprezinta active speculative foarte volatile si extrem de riscante
BNR afirma ca monedele virtuale reprezinta active speculative foarte volatile si extrem de riscante

Instituțiile de credit sunt obligate de a respecta legea în vigoare

Reglementările BNR nu conțin prevederi potrivit cărora ar interzice instituțiilor de credit să ofere servicii de cont furnizorilor de servicii de schimb între monedele virtuale și cele fiduciare precum și furnizorilor de portofele digitale. Banca Națională a României a atras atenția instituțiilor de credit care au obligația de a respecta prevederile Legii nr.129/2019.

Totodată acestea au obligația de a aplica măsurile de cunoaștere a clienților și administrarea riscurilor din domeniul spălării banilor precum și finanțării terorismului. Instituțiile de credit trebuie să țină cont de riscurile la care se expun drept urmare prestării de servicii de cont de plăți către entitățile respective. Acestea pot adapta politicile interne de risc precum și capacitatea de administrare a riscurilor pe baze obiective.

„Manifestarea unor riscuri specifice deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și volatilitatea semnificativă a prețului unor monede virtuale tranzacționate nu reprezintă în acest moment o amenințare la adresa stabilității financiare din România”, a mai transmis BNR.

Urmăriți Impact.ro și pe