Anunț important făcut de Marius Budăi, cu privire la salariile bugetarilor: „Avem dezechilibre aici, cu categorii profesionale care sunt deja la nivelul din 2022”

Elena Avramescu 18.04.2023, 09:06
Anunț important făcut de Marius Budăi, cu privire la salariile bugetarilor: „Avem dezechilibre aici, cu categorii profesionale care sunt deja la nivelul din 2022”

În ultimele luni, salariile bugetarilor au devenit adevărate probleme pentru Guvern, ținând cont că sunt incluse ca jalon în PNRR. Astfel că noua lege a salarizării urma să fie gata în 2023, iar ministrul Muncii spune, în exclusivitate pentru Antena 3, că se fac eforturi în acest moment ca bugetarii care au fost omiși în vechea lege să primească și ei salariile care li se cuvin.

Marius Budăi, despre alariile bugetarilor

Se pare că acest lucru ar fi fost mult mai simplu să se întâmple în cazul în care prevederile aflate în vigoare nu ar fi fost suspendate de guvernarea anterioară.

„Știți că o mare problemă la această lege este că unele categorii profesionale sunt la nivelul din 2022, știți bine cazul celor din sănătate. Alte categorii au ajuns pe parcurs până în 2020, până la sfârșitul lui 2019, când am plecat noi de la guvernare, altele nu au ajuns.

Iată că avem dezechilibre aici, cu categorii profesionale care sunt deja la nivelul din 2022, categorii profesionale care nu sunt la nivelul din 2022. Este vorba despre personalul TESA din sănătate, parte din dascălii noștri, personalul didactic si nedidactic, parte din funcționarii ministerului chiar, parte din deconcentratele din tara.

Sunt categorii care nu au ajuns la nivelul din 2022. Dacă ar fi fost așa, atunci analiza ar fi fost mult mai simplă. Pentru că atunci am fi avut doar câteva lucruri de echilibrat probabil între categorii profesionale, sau aceeași categorie pe diferite ministere. Acum analiza este mult mai grea”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Noua lege a pensiilor, confirmată oficial: schimbări importante pentru cinci milioane de pensionari români
Ministrul Muncii, Marius Budai

Marius Budăi, despre noua formulă de calcul a pensiilor 2023

În urmă cu câteva zile, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre modificarea formulei de calcul pentru pensii, ținând să afirme că noua formulă se va face pe baza Legii nr. 127/2019.

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127.

Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării“, a explicat ministrul Marius Budăi, potrivit digi24.ro.

Se pare că formula de calcul a pensiilor românilor se află momentan în lucru, iar recalcularea se va putea face numai după o lege mai veche, și nu după legea negociată prin PNRR, ce prevede reforma sistemului de pensii.

În momentul în care a vorbit despre noua formulă de calcul a pensiilor 2023, oficialul a ținut să critice faptul că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pe acest act normativ, fiind vorba despre Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...