Anunț important despre cauciucurile folosite în România. Toți șoferii sunt vizați

Ioana Bucur 12.10.2021, 08:00
Anunț important despre cauciucurile folosite în România. Toți șoferii sunt vizați

În condițiile în care, în ultimele zile, temperaturile au scăzut brusc în toată țara, iar șoferii se grăbesc să își schimbe anvelopele de la mașini, Registrul Auto Român a făcut un anunț important despre cauciucurile folosite în România.

RAR, precizări importante despre cauciucurile folosite în România

Vești bune pentru șoferii din România, din partea reprezentanților Registrului Auto Român. În urma unor informații eronate vehiculate în spațiul public, instituția a precizat că toate anvelopele cu marcajele M și S îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră.

Anunțul vine după ce mai multe surse media au anunțat că toți șoferii care își echipau autoturismele cu anvelope all season pe timpul sezonului rece vor fi sancționați. RAR transmite că informația era din 2011.

„Registrul Auto Român respinge cu fermitate informaţiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept „all season” vor fi sancţionaţi dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

În media a fost preluat şi interpretat tendenţios un comunicat al RAR, din anul 2011, care se regăseşte pe site-ul instituţiei, fără a fi fost solicitat şi un punct de vedere al Registrului Auto Român.”, transmite RAR.

Astfel, șoferii din România pot circula, pe timpul iernii, cu anvelope care sunt marcate cu M+S, M.S. sau M&S.

„TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi şi zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia naţională rutieră”, se arată în informare.

Anunț important despre cauciucurile folosite în România

„Nu există sancțiuni”

Obligativitatea echipării mașinilor cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanţa Guvernului nr.5/2011 de modificare şi completare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în 2006.

Registrul Auto Român subliniază că, de atunci, nu s-a făcut nicio modificare la acest capitol, ceea ce înseamnă că șoferii care dețin anvelope enumerate anterior pot circula liniștiți pe drumurile publice, fără niciun fel de sancțiuni.

„Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment. Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declaraţie de presă având ca subiect anvelopele de iarnă!

Prin urmare, atâta timp cât posesorii de autovehicule respectă legislaţia în vigoare şi folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele marcate cu literele M şi S NU EXISTĂ SANCŢIUNI!”, a transmis RAR.

Urmăriți Impact.ro și pe