Anotimpul rece stă să vină în România, iar șoferii trebuie să știe când trebuie să-și monteze cauciucurile de iarnă, pentru a nu primi o amendă imensă, dar și pentru a fi mai în siguranță, deoarece anvelopele de iarnă sunt unele speciale, care se comportă altfel pe gheață și pe zăpadă, decât celelalte.
Cauciucurile de iarnă sunt foarte utile, deoarece sunt construite dintr-un cauciuc special, care pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. De aceea, ”Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în anul 2011 și este respectatăcu sfințenie de toți șoferii, convinși de siguranța în plus oferită de acestea, dar și de amenzile pe care le-ar putea încasa.
Șoferii trebuie să știe că în legea respectivă nu există o dată exactă când trebuie să-și monteze cauciucurile de iarnă, însp sunt obligați să circule pe zăpadă, gheață sau polei cu cauciucuri de iarnă. Conducătorii auto ale căror autovehicule nu sunt dotate cu astfel de pneuri pot primi amenzi de până la 2.900 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare.
Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau cunoscută ca ”Legea cauciucurilor de iarnă”.
Legea spune că aceste cauciucuri de iarnă trebuie identificate destul de ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ”all seasons”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Așadar anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR, iar șoferii sunt pasibili de amendă. ”Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.
Nerespectarea ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din Codul Rutier atrage însă contravenție, ce se încadrează în clasa a IV-a de amenzi. Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi cuprinse între 1305 și 2.900 de lei.
Anul acesta însă, șoferii prinși fără cauciucuri de iarnă au posibilitatea să plătească doar jumătate din amendă, dacă o fac în prmele 15 zile de când a fost scrisă contravenția de către agentul constatator. mportant de știut și faptul că autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri antiderapante omologate.