Anul școlar s-ar putea schimba începând din septembrie. Câte zile de vacanță vor avea copiii

Ana Anitoiu 30.03.2022, 14:05
Anul școlar s-ar putea schimba începând din septembrie. Câte zile de vacanță vor avea copiii

Anul școlar s-ar putea schimba începând din luna septembrie. Elevii din România ar putea să nu mai aibă orele de curs împărțite în semestre, dar nici în trimestre, ci în cinci module de învățare. Această structură nu a mai fost folosită până acum în sistemul de educație românesc.

Noua structură a anului școlar. Când va începe școala

În urma discuțiilor ce au avut loc în cadrul ședinței Consiliului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, ce a început miercuri dimineață, la ora 10:00, surse citate de edupedu.ro au dezvăluit cum va arăta noua structură a anului școlar. Elevii din România vor avea cinci module de învățare ce vor alterna cu vacanțele.

„Se merge pe vacanțele din octombrie și februarie, vor fi structurate pe module conform propunerilor de la CNPEE”, au mai spus aceleași surse.

Duminică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că anul școlar ar urma să înceapă în prima zi de luni din septembrie și să se încheie la data de 16 iunie. Astfel, copiii și adolescenții vor avea cinci vacanțe.

Anul scolar s-ar putea schimba incepand din septembrie
Elevii din Romania ar putea avea o noua structura a anului scolar. Foto: pexels.com

Câte zile de vacanță vor avea copiii în noua structură a anului școlar

Din cele dinci vacanțe pe care le-ar avea elevii în noua structură a anului școlar, prima ar fi în luna octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare. Sorin Cîmpeanu a atras atenția că toți elevii vor avea această vacanță,

„Pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie”, a clarificat ministrul Educației.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a adăugat că cea de-a doua vacanță din anul școlar ar fi cea pentru sărbătorile de iarnă, cu o durată mai mare, de 18 zile. A treia, cea din luna februarie, ar dura o săptămână.

„A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice.

Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie. Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, a spus ministrul.

Mai exact, conform indicațiilor ministrului Educației, calendarul anului școlar, după noua structură, ar arăta complet diferit față de cele din anii precedenți. Acesta ar fi următorul:

  • 5 septembrie – 21 octombrie: primul modul de învățare
  • 24 octombrie – 18 octombrie: vacanță de toamnă
  • 31 octombrie – 21 decembrie: al doilea modul de învățare
  • 22 decembrie – 6 ianuarie 2023: vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie – 3 februarie: al treilea modul de învățare
  • 6 februarie – 10 februarie: vacanță intersemestrială
  • 13 februarie – 6 aprilie: al patrulea modul de învățare
  • 7 aprilie – 18 aprilie: vacanța de primăvară
  • 19 aprilie – 16 iunie: al cincilea modul de învățare
  • 17 iunie – 4 septembrie: vacanța de vară

Consiliul Național al Elevilor a anunțat că un chestionar cu 10.000 de respondenți din toată țara a arătat că se dorește eliminarea tezelor și înlocuirea lor cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback.

Urmăriți Impact.ro și pe