Antonio Guterres (ONU): „Ar fi greșit să considerăm că pandemia s-a încheiat”

Mihnea Tălău 09.03.2022, 10:50
Antonio Guterres (ONU): „Ar fi greșit să considerăm că pandemia s-a încheiat”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a avertizat miercuri că după doi ani, pandemia Covid-19 nu s-a încheiat încă și ar putea fi prelungită în continuare din cauza distribuției „scandalos de inegale” a vaccinurilor.

Ar fi greșit să considerăm că pandemia s-a încheiat

Cel mai tragic bilanț al pandemiei s-a răsfrânt asupra sănătății și vieților a milioane de oameni, cu peste 446 de milioane de cazuri în întreaga lume, peste șase milioane de decese confirmate și nenumărate alte persoane care se luptă cu o sănătate mintală tot mai precară”, a declarat marți șeful ONU, Antonio Guterres, potrivit inquirer.net.

El a mai spus că în multe părți ale lumii, pandemia este ținută sub control, cu toate că ar fi greșit să considerăm că pandemia s-a încheiat.

„Datorită măsurilor de sănătate publică fără precedent și dezvoltării și implementării extraordinar de rapide a vaccinurilor, multe părți ale lumii țin pandemia sub control. Dar ar fi o greșeală gravă să credem că pandemia s-a încheiat”, a afirmat secretarul general al ONU.

Acesta a remarcat că „distribuția vaccinurilor rămâne scandalos de inegală” și că, deși în fiecare lună sunt produse 1,5 miliarde de doze de vaccin, „aproape trei miliarde de oameni încă așteaptă prima injecție”.

Eșecul este rezultatul deciziilor politice și bugetare

Potrivit lui Guterres, eșecul distribuției echitabile a vaccinurilor este un rezultat direct al deciziilor politice și bugetare.

„Acest eșec este rezultatul direct al deciziilor politice și bugetare care acordă prioritate sănătății oamenilor din țările bogate în detrimentul sănătății oamenilor din țările sărace”, a spus Antonio Guterres.

El a adăugat că redresarea pe două niveluri este „o rețetă pentru mai multe variante, mai multe blocaje și mai multă suferință și sacrificii în fiecare țară”.

În încheiere, declarația a făcut apel la întreaga lume „să se re-dedice să pună capăt acestei pandemii… și să închidă acest capitol trist din istoria umanității, o dată pentru totdeauna”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...