100.000 de ucraineni şi-au părăsit casele până acum, după invazia Rusiei. ONU, precizări despre Ucraina

Cătălina Burghelea 25.02.2022, 07:17
100.000 de ucraineni şi-au părăsit casele până acum, după invazia Rusiei. ONU, precizări despre Ucraina

Locuitorii din capitala Kiev și din alte părți ale Ucrainei încearcă să fugă din calea războiului declanșat de Rusia joi dimineață, 24 februarie. Aproximativ 100.000 au plecat până acum, spune ONU. Câteva mii de refugiați au trecut deja granițele în țările vecine, cum ar fi Republica Moldova și România. Totuși, cei mai mulți ucraineni încă se află în țara lor după invazia Rusiei.

Ucrainenii fug în număr mare din calea războiului

Aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele până acum, dar se află încă în țară după atacul Rusiei, a precizat Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Experții se așteaptă ca numărul refugiaților să crească în următoarele ore.

100.000 de oameni și-au părăsit casele

Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a explicat că aceste date provin de la autorităţi naţionale şi agenţii partenere. Potrivit expertei, estimarea este aproximativă. Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a făcut apel la protecţia populaţiei şi a infrastructurii civile din Ucraina, la câteva ore după declanşarea războiului de către armata rusă.

„Vieţile civile şi infrastructurile civile trebuie să fie protejate şi apărate în orice moment, conform dreptului internaţional umanitar”, a spus Grandi, subliniind că UNHCR, care este acum în Ucraina, este gata să furnizeze o asistenţă umanitară „oriunde este necesar şi posibil”, potrivit Reuters.

Apel ONU pentru țările vecine Ucrainei

Totodată, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi roagă ţările vecine Ucrainei să-şi menţină frontierele deschise, pentru a primi refugiaţi.

„Suntem gata să susţinem eforturile tuturor pentru a răspunde oricărei situaţii de strămutare forţată. În consecinţă, ne-am consolidat operaţiunile şi capacităţile în Ucraina şi în ţările vecine”, a explicat reprezentantul ONU.

Ștefan Mandachi oferă ajutor refugiaților din Ucraina: „Chiar dacă depășim numărul, găsim soluții”
Refugiati ucraineni trec granita in Romania pe la punctul vamal Siret, laga Siret, Suceava, 24 februarie 2022. Inquam Photos / Casian Mitu

Ajutor imediat în bani pentru țara bombardată de Rusia

Organizația Națiunilor Unite a deblocat 20 de milioane de dolari (17,9 milioane de euro) pentru ajutor imediat în Ucraina, a transmis secretarul general al organizației, Antonio Guterres. Acesta a precizat că ONU își intensifică operațiunile umanitare în țara bombardată de Rusia.

Putin este rugat să înceteze conflictul militar

Guterres a stat de vorbă cu reporterii la sediul central al ONU din New York, subliniind că „protecția civililor trebuie să fie prioritatea numărul unu”. Cu această ocazie, secretarul general al ONU și-a repetat apelul către președintele rus Vladimir Putin de a opri imediat operațiunea militară din Ucraina.

„Nu este prea târziu pentru a salva această generație de flagelul războiului. Avem nevoie de pace”, a afirmat Antonio Guterres.

Președintele rus a aprobat invazia

Vladimir Putin a lansat, joi, o operaţiune militară specială contra Ucrainei, cu lovituri aeriene şi terestre din mai multe direcţii pe teritoriul ucrainean, după ce, luni, recunoscuse independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a autorizat invazia Ucrainei, la primele ore ale dimineții de joi, transmițând armatei ucrainene să depună armele și să plece acasă. Potrivit președintelui rus, acţiunile țării sale reprezintă autoapărare în faţa ameninţărilor Occidentului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...