ANM: Cod galben de furtuni în România. Ce județe sunt vizate

Andra Daoud 02.06.2022, 11:56
ANM: Cod galben de furtuni în România. Ce județe sunt vizate

Începutul lunii iunie vine cu instabilitate atmosferică accentuată în mai multe județe ale țării. Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, valabil până aproape de miezul nopții în majoritatea regiunilor. Care sunt zonele vizate și la ce să ne așteptăm din partea vremii în următoarea perioadă.

Cod galben de furtuni și vijelii

ANM a emis o nouă avertizare cod galben de vreme rea, valabilă joi, 2 iunie, de la ora 12:00 până la ora 23:00. În acest interval orar sunt anunțate ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, vijelii și grindină în 28 de județe din țară. Cantitățile de precipitații vor depăși 30 l/mp și, izolat, 40 l/mp.

În același interval, în zonele de munte și local în Moldova, Transilvania, Maramureș, sudul Banatului și Dobrogea vor fi averse însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină și vijelii. Manifestări asemănătoare vor fi și în celelalte zone ale țării, însă pe arii restrânse.

Avertizarea cod galben este valabilă pentru județele: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna, Vrancea, Tulcea, Constanța, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava.

Cod galben de furtuni in Romania. Ce judete sunt vizate
28 de județe se afla sub avertizare cod galben de vreme rea

Cum va fi vremea vineri

Ziua de vineri aduce vreme călduroasă în majoritatea regiunilor, mai ales în prima parte a zilei. După-amiază instabilitatea atmosferică se va accentua temporar, iar în zonele montane, în sud-vest și izolat în restul țării cerul va fi înnorat, vor fi averse cu caracter torențial, însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice. Izolat se vor semnala căderi de grindină.

Mercurul din termometre va urca vineri până la valoarea de 30 de grade, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 11 și 20 de grade. În Capitală vor fi 32 de grade, cu cer variabil și înnorări temporare după-amiaza și seara, când vor fi averse cu descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Instabilitatea atmosferică va mai dura o perioadă, anunță meteorologii. Prima decadă a lunii iunie este caracterizată prin fenomene meteo extreme, temperaturi ce depășesc 30 de grade în multe zone ale țării, în prima parte a zilei, urmate de furtuni și vijelii, local și grindină. Cantitățile de apă pe metru pătrat pot depăși local 40 de litri, anunță meteorologii.

Temperaturile vor mai scădea cu câteva grade după data de 7 iunie, ajungând la valori normale pentru această perioadă. Nu vom scăpa însă prea ușor de ploi, iar meteorologii spun că întreaga lună iunie poate fi caracterizată de fenomene meteo extreme.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe