Animalul din România care “te scoate la pensie” dacă stai la curte. Dacă aveai senzația că un urs ori un lup sunt periculoși, o sa fii uimit când o să afli că o cu totul altă sălbăticiune este considerată cea mai periculoasă vietate din țara noastră. În ciuda aspectului simpatic este foarte agresiv, atacă fără frică aproape orice și, cu siguranță, nu ți l-ai dori în preajma „bătăturii” tale.
Animalul care este considerat de săteni drept cel mai periculos din România nu este nici ursul, nici lupul și nici șacalul, care s-a înmulțit în ultima perioadă. Este vorba de o sălbăticiune cu aspect simpatic, ce te poate înșela foarte ușor, tocmai din acest motiv.
Este vorba despre dihor, un adevărat prădător, ce preferă zona de câmpie, este subțire, are membrele scurte și cu gheare lungi, botul ușor turtit și coadă pufoasă. E răspândit în majoritatea Europei, nordul Africii și Asia occidentală.
Dihorul este un vânător foarte iscusit și nu are o problemă în a sta ore în șir la pândă după pradă. Mai mult de atât, dotat cu ghearele lungi, el le folosește cu iscusință pentru a săpa gropi și pentru a se cățăra în copaci.
Dacă se află în preajma curții sau cotețului tău, nu iartă nimic, principalele victime ale acestui animal fiind păsările, găinile, în special, mai ales că este un animal nocturn, care-și face „raidurile” noaptea. Totodată, o hrană bună pentru el sunt și alte păsări mai mari, precum gâștele, dar și animale care pot fugi foarte rapid, precum iepurii sălbatici.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Dihorul mai consumă fără mofturi și insecte, rozătoare, broaște, șerpi, șopârle sau cârtițe. La fel ca „vărul” său care face ravagii în savana africană și este ocolit chiar și de lei, bursucul african, micul dihor nu se teme de nimic, este foarte rapid și, de aceea, aproape imposibil de prins.
Are o lungime a trupului de 30–50 cm. Greutatea acestui animal din România variază în funcție de sex. Masculul ajunge la maturitate în jurul greutății de un kilogram, iar o femelă cântărește la maturitate 650-850 g. Are auzul și vederea bine dezvoltate, dar mirosul este simțul său cel mai bine antrenat. În sălbăticie, dihorul poate trăi între 8 și 10 ani.
El se adaptează în orice zonă unde își poate face o vizuină și de unde să-și procure hrana: păduri, zăvoaie, lunci, zone stâncoase, pajiști. Teritoriul său de vânătoare poate ajunge la 2 km pătrați.
A fost alungat din multe zone în care trăia, din cauza urbanizării, deșertificării și incendiilor forestiere, fiind ocrotit în majoritatea Europei, scrie playtech.ro. Principalii săi dușmani naturali sunt lupii, vulpile și viperele. O importantă cauză a mortalității în rândul dihorilor o reprezintă accidentele rutiere.
Unii oameni se tem de el și pe bună dreptate, deși nu reprezintă, în sine, un pericol pentru om. Dar să te ferești să îl încolțești și să se simtă amenințat, că atunci se va dezlănțui atacul.
Puțini cunosc faptul că acest animal este purtător de boli. Poate infecta prada cu rabie, iar pentru a-l evita, cotețele au nevoie de o plasă măruntă sau temelie din piloni, potrivit agrobiznes.ro.