Animalul din grădină care îi înspăimântă pe români. Cum arată şi ce daune provoacă

Stan Filon 02.05.2022, 20:52
Animalul din grădină care îi înspăimântă pe români. Cum arată şi ce daune provoacă

Puțini români au auzit de acest animal, însă cei care îl cunosc se tem de el. Poate face daune serioase, iar mulți oameni se tem de el chiar și fără să-l vadă, deoarece scoate un sunet strident, care face să ți se zburlească părul, mai ales noaptea, atunci când iese efectiv din pământ. Seamănă destul de bine cu o cârtiță, este orb și are niște dinți înfiorători. În plus, este destul de agresiv.

Animalul din grădină care îi înspăimântă pe români

Așadar, există un animal în România pe care nu mulți l-au întâlnit și nici nu și-ar dori s-o facă, mai ales că atunci când îl observă s-ar putea să fie prea târziu. Culturile lor ar putea fi deja compromise, deoarece se hrănește cu rădăcinile plantelor.

Seamănă foarte bine cu o cârtiță și chiar face parte din aceeași familie. Popular se numește „câțelul pământului”, „țâncul pământului” sau „orbete”, depinde de zona în care se află în România. Este un mamifer din ordinul rozătoarelor și are un aspect înfricoșător din cauza dinților și a ochilor astupați. Trăiește sub pământ și se hrănește mai mult cu rădăcini.

A intrat în pământ de rușine când a văzut pe Cine a vrut să muște

În legendele din Muntenia se spune că în vremuri îndepărtate animalul acesta era un câine normal. Dumnezeu însă a luat chipul unui moșneag și a mers la poarta unui bogat, pentru a vedea cum este primit. Nici nu a apucat să ceară ceva, că bogatul și-a și asmuțit câinele pe el. Dumnezeu se spune că l-a făcut scrum pe bogat cu o singură privire, iar atunci câinele s-a făcut mic de tot și a intrat în pământ de rușine, când a văzut pe Cine era să muște.

De-atunci, cățelul pământului își duce viața în subsol. Îl putem găsi prin preajma cimitirelor, sau pe lângă câte un stâlp troițe sau prin zona crucilor. Mai iese noaptea din pământ și chiar latră. Glasul său este unul strident, care sperie oamenii. Se regăsește și în coșmarurile oamenilor, reprezentând, de fapt, bube la picioare sau la mâini. Un descântec străvechi pentru aceste probleme de sănătate circulă și acum prin Ialomița.

„Duminică, pe înserat,
Fata lui Jar-Împărat
A dat
Un bal minunat;
Toate bubiţele le-a strigat,
Numai pe orbeţi nu i-a chemat.
Ei s-a supărat
Şi s-a umflat.
Io cu cenuşă i-am presărat,
Cu mătura i-am măturat,
Peste gard i-am dat.
N. să rămâie curat (…)”.

Acest animal a fost amintit și de marele poet Mihai Eminescu, în poemul „Strigoii”.

„În numele sfântului
Taci, s-auzi cum latră
Căţelul pământului
Sub crucea de piatră”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...