Un animal ciudat a băgat frica în europeni. Animalul a făcut prăpăd în Fanța în urmă cu trei secole. ”Bestia din Gevaudan” este unul dintre cele mai mare mistere din istoria Europei.
În secolul al 18-lea, Franţa a fost îngrozită de atacurile unei creaturi necunoscute în zona Gevaudan, departamentul Lozere, regiunea Haute Loire.
Atunci, peste 100 de oameni au murit în decursul a trei ani, mutilaţi de ”bestia de la Gevaudan”. Nici astăzi nu se ştie cu exactitate despre ce animal a fost vorba.
Timp de trei ani, din anul 1764 şi până în 1767 localnicii au trăit în teroare, temându-se să mai calce prin pădurile din apropiere sau să-şi mai scoată animalele la câmp, la păscut. Bestia, aşa cum o numea oamenii din acele timpuri, dădea târcoale în toată regiunea şi ucidea pe oricine-i ținea calea.
Cadavrele lăsate înurmă de bestie erau mutilate, cu membre smulse, mâncate parţial sau chiar decapitate. Nici până astăzi nu se ştie cu exactitate ce animal se făcea responsabil pentru acel carnagiu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]A rămas unul dintre cele mai faimoase mistere nerezolvate din istoria Europei. De altfel, întâmplările au devenit sursă de inspiraţie atât pentru cinematografie dar şi subiect de cercetare ştiinţifică.
Ipotezele vehiculate de specialişti şi amatorii de mistere, privind specia din care provenea ”Bestia de la Gevaudan” sunt variate. Prima ipoteză ar fi că a fost vorba de un lup de talie mare, însă nu stăîn picioare. Lupii solitari nu atacă oamenii în acest fel. În plus, nu au capacitatea de a ataca, singuri, animale mari cum sunt ierbivorele. De asemenea, cei care au vânat ”Bestia” mărturisesc clar că nu era vorba de un lup, însă nu au putut săune ce animal era.
Oamenii locului cunoşteau bine cum arată un lup. Căpitanul Jean Baptiste Duhamel, comandatul trupei de infanterie staţionată în apropiere, şi care a participat la uciderea ”Bestiei”, mărturisea că aceasta este un soi de hibrid, o încrucişare dubioasă.
”Cu siguranţă este un monstru, al cărui tată a fost un leu. Ce a fost însă maică-să, rămâne de văzut”, mărturisea acesta.
Pe baza acestei mărturii, dar şi a descrierilor, alții cred că ”Bestia” era un leu tânăr care evadase dintr-o menajerie a târgului anual de la Beaucaire, organizat în apropiere. De aici şi descrierea, capul mare, cu urechi rotunjite, şi coada ca de panteră.
Alte teorii vorbesc că ar fi fost vorba despre o hienă pătată, la fel scăpată în pădurile din Gevaudan, dintr-o colecţie personală a unui francez cu bani. Cu toate acestea, hienele nu atacă în modul în care a făcut-o Bestia. Nu au fost excluse nici variante mai fanteziste, precum prezenţa unor animale preistorice, precum hienele din era glaciară.
Pe de altă parte s-a luat în considerare şi varianta unui câine antrenat să omoare. Mai exact, în 2001, s-a emis ipoteza că era vorba despre un mastiff, un câine uriaş, dotat cu o armură din piele de mistreţ, antrenat să omoare şi să terorizeze. Astfel, ”Bestia de la Gevaudan” rămâne şi astăzi un mister total.