Creatura care reprezintă România în ochii americanilor. Culmea, nu are legătură cu Dracula

Mihai Roșoiu 30.10.2020, 13:15
Creatura care reprezintă România în ochii americanilor. Culmea, nu are legătură cu Dracula

Întodeauna a existat o curiozitate referitoare la cum suntem văzuți de alte popoare. De curând a fost întocmită o hartă mai puțin obișnuită. Astfel am aflat ce este creatura care ne reprezintă în ochii americanilor. În mod absolut surprinzător, nu are nicio legătură cu Dracula.

Creatura legendară pe care americanii o văd drept reprezentativă pentru România

CashNetUSA este o companie financiară de peste Ocean, care a întocmit o hartă a creaturilor mitologice specifice fiecărei țări. Ideea pe cât de neobișnuită, pe atât de interesantă, a scos la iveală faptul că România nu e doar țara lui Dracula. Poate puțin cam superficiali, americanii nu au reușit să găsească două creaturi distincte pentru România și Republica Moldova. Așa că au decis să le bage în aceeași oală pe amândouă.

Așa că am aflat că pentru România, creatura care ne reprezintă este… balaurul. Personaj din poveștile autohtone, creatura cu puteri supranaturală este emblema țării noastre când vine vorba de ciudățenii.

El Coco este creatura reprezentativa pentru popoarele hispanice
El Coco este creatura reprezentativa pentru popoarele hispanice

Balaurul l-a detronat pe Dracula, însă vampirii nu au dispărut de pe harta creaturilor mitice. Ei continuă să fie reprezentativi, dar nu pentru țara noastră. Consumatorii de sânge ar fi creaturi specifice țărilor Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord.

Dragoni în Italia, Baba Yaga în Est și El Coco în Spania

Pentru fiecare dintre state, jurnaliștii de la CashNetUSA au folosit date oferite de Wikipedia despre creaturile care sunt specifice fiecărui popor. Vecinii din Bulgaria sunt speriați de Baba Yaga, în vreme ce în Europa de Vest, cea mai des întâlnită creatură este Dragonul. În țările de origine hispanică, monstrul se numește El Cuco. Legenda sa este folosită de mame din lumea întreagă pentru a-i speria pe copii atunci când nu sunt cuminți.

Baba Yaga ii sperie pe copiii din Bulgaria
Baba Yaga ii sperie pe copiii din Bulgaria

Un balaur este, în mitologia românească, un animal fantastic de dimensiune uriașă, de multe ori are forma unui șarpe cu aripi, picioare și mai multe capete de șarpe (în general trei, șapte, nouă sau chiar douăsprezece), reprezentând o întruchipare a răului și este prezent în majoritatea basmelor românești. În folclorul românesc apare adesea sub numele de Laur-Balaur.

Creatura care reprezintă România în ochii americanilor își are originile în cele mai vechi timpuri. Culmea, originea balaurului nu se află pe plaiurile mioritice.

Istorisirile cu balauri sunt amintite deja în timpurile vechi a Mesopotamiei și Egiptului antic preluat de greci, iar ulterior de romani.
Unii fac legătura dintre balaur și animalele preistorice (dinozauri) ale căror oase au fost dezgropate cu o mare probabilitate și în lumea antică.
Mai târziu aceste figuri mitologice au fost folosite în scopuri politice și religioase de către preoții din Antichitate.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI