Dosar penal pentru barcagiul care a intrat în plin cu o ambarcațiune într-un stol de pelicani. Ce decizii se vor lua după incidentul nefericit

Ioana Constantin 15.06.2021, 11:17
Dosar penal pentru barcagiul care a intrat în plin cu o ambarcațiune într-un stol de pelicani. Ce decizii se vor lua după incidentul nefericit

Dosar penal pentru barcagiul care a intrat cu o ambarcațiune într-un stol de pelicani. Inconștiența barcagiului care a fost filmat în timp ce intra în plin cu ambarcațiunea într-un stol de pelicani, dar și alte specii de păsări protejate se lasă cu dosar penal. Administrația Biosferei Delta Dunării a anunțat că face toate demersurile necesare pentru a-i face plângere penală. Între timp, autoritățile au constatat că firma care deținea barca nici măcar nu avea autorizație în acest sens, iar toate croazierele făcute până acum au fost ilegale.

Dosar penal pentru barcagiul care a intrat cu o ambarcațiune într-un stol de pelicani

Imaginile surprinse zilele trecute de localnicii din Delta Dunării, în care un pilot de ambarcațiune intra într-un stol de pelicani spre amuzamentul turiștilor, au făcut înconjurul țării. Iar reacțiile nu au întârziat să apară. Inspectorii din cadrul Comisariatului de control al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării s-au autosesizat cu privire la acest caz de comportament total iresponsabil într-o arie naturală protejată. Drept urmare, cu ajutorul poliției a fost identificat atât prestatorul de servicii turistice de care aparține ambarcațiunea care a deranjat păsările, cât și cel care o conducea.

Reprezentatul societății a fost chemat la sediul instituției pentru clarificarea situației și verificarea documentelor de funcționare. Numai că acesta nu a binevoit să dea curs solicitării, drept urmare Comisariatul de control împreună cu Serviciul juridic al ARBDD va face plângere penală împotriva firmei dar și a angajatului pentru încălcarea “Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice”. Asta inseamnă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârșirea următoarelor fapte.

Potrivit legislației în vigoare sunt interzise activitățile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum și perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective, atunci când aceste activități au un efect semnificativ, având în vedere obiectivele de protecție și conservare a speciilor și habitatelor. Pentru protejarea și conservarea păsărilor sălbatice, inclusiv a celor migratoare, sunt interzise activitățile din afara ariilor naturale protejate care ar produce poluarea sau deteriorarea habitatelor.

Dosar penal pentru barcagiul care a intrat cu o ambarcatiune intr-un stol de pelicani
O ambarcatiune cu turisti intra intr-un stol de pelicani

ARBDD a primit în ultimul timp foarte multe semnalari ale unor comportamente neadecvate, ce contravin legislației de mediu. Situația surprinsă în filmarea alăturată este foarte gravă și nu poate fi tolerată nicăieri, cu atât mai puțin într-o arie naturală protejată. Aglomerările de păsări trebuie protejate nu nederanjate, mai ales acum când este încă perioadă de cuibărit pentru unele specii. Trebuie să păstrăm distanța față de colonii și să nu perturbăm nici locurile de cuibărit, nici cele de hrănire sau odihnă pentru păsări.

Indiferent dacă suntem localnici, vizitatori sau utilizatori, cu toții beneficiem de resursele pe care le oferă Delta Dunării, prin urmare avem obligația morală și legală să respectăm drepturile tuturor vietăților naturii prin comportamente responsabile față de mediul care le susține existența. Ori de câte ori observăm astfel de comportamente nepotrivite trebuie să luăm atitudine și să intervenim prompt pentru stoparea lor, astfel încât ele să nu se mai repete vreodată, a declarat Ion Muntean, Guvernator ARBDD.

Mai mult decat atât, Administrația Deltei Dunării a anunțat că intenționează limitarea numărului de ambarcațiuni din rezervație.

Am constatat că sunt tot mai multe cereri de permise sau autorizări pentru bărcile de acest tip, lucru care nu a bucurat pe nimeni pentru că în acelaşi timp vedem şi ce ameninţare reprezintă viteza mare asupra stării de conservare a speciilor şi habitatelor, a spus și Viorica Bâscă director executiv ARBDD.

Până în acest moment nu există un studiu privind capacitatea de suport a Deltei Dunării sau vreo estimare a numărului de turişti, a transportului ori a ambarcaţiunilor. Deciza vine ca urmare a incidentului petrecut la sfârșitul săptămânii trecute când o ambarcațiune cu turiști a fost surprinsă în momentul în care intră într-un stol de pelicani, în Delta Dunării.

Urmăriți Impact.ro și pe