Angela Merkel crede că unul dintre motivele pentru care Putin a invadat Ucraina este legat de ea. „Poate să fi avut o contribuție”

Ioana Bucur 19.06.2022, 17:21
Angela Merkel crede că unul dintre motivele pentru care Putin a invadat Ucraina este legat de ea. „Poate să fi avut o contribuție”

De aproape patru luni, Europa este martora unui război ce a luat zeci de mii de vieți, a ras orașe de pe fața pământului și amenină viitorul unui popor. Subiectul a fost discutat și de fostul cancelar german, în cadrul unui interviu pentru RND. Angela Merkel a dezvăluit că bănuiește că unul dintre motivele pentru care Putin a invadat Ucraina este legat de ea.

Ce spune Angela Merkel despre decizia lui Putin de a invada Ucraina

Într-un interviu acordat RND, fostul cancelar al Germaniei, unul dintre cei mai cunoscuți lideri europeni ai ultimelor decenii, a vorbit despre războiul început de președintele Rusiei. Angela Merkel a spus că a încercat anul trecut să discute cu președintele rus Vladimir Putin despre o nouă ordine de securitate europeană.

„Pe de o parte, Putin nu mai era pregătit pentru un summit în format Normandia. Pe de altă parte, nu am reușit să creez un format suplimentar de discuții euro-ruse despre un concept de securitate european”, a explicat Merkel.

Întrebată de jurnaliștii de la publicația germană dacă plecarea sa din funcie ar fi putut avea vreo legătură cu momentul declanșării atacului asupra Ucrainei, Angela Merkel a spus că da, că finalul mandatului său ar fi putut să fi avut o contribuție, amintind și de alegerile din Franța, retragerea trupelor SUA din Afganistan.

„Plecarea mea poate să fi avut o contribuție, dar la fel au fost alegerile din Franța, retragerea trupelor americane din Afganistan și stagnarea implementării Acordului de la Minsk”.

Angela Merkel crede că unul dintre motivele pentru care Putin a invadat Ucraina este legat de ea. „Poate să fi avut o contribuție”
Vladimir Putin și Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei

„A fost o mare greşeală din partea Rusiei”

Fostul cancelar i-a mărturisit jurnalistului german Alexander Osang că, în viziunea sa, „atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei şi o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internaţional şi a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa”.

„Dacă trecem prin secole şi spunem ce bucată de teritoriu aparţine cui, atunci vom avea doar război, iar acest lucru este absolut inacceptabil”, a adăugat fostul cancelar.

Ea a adăugat că nu își reproșează că „nu a încercat suficient de mult” să împiedice acţiunile Rusiei în anii care au precedat invazia din 24 februarie: „M-aş fi simţit foarte rău dacă am fi spus: cu acest om nu trebuie să vorbiţi deloc”, a spus ea, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

Merkel a mai spus că este convinsă că orice plan de a face din Ucraina un candidat la aderarea la NATO în timpul mandatului său ar fi fost echivalent cu o declaraţie de război, din perspectiva lui Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...