EXCLUSIV

ANAT cere demisia lui Daniel Cadariu, ministrul Turismului: „Nu au verificat, au uitat, nu au știut că expiră programul de ajutor legat de Covid al UE”

Gabriela del Pupo 20.09.2022, 14:44
ANAT cere demisia lui Daniel Cadariu, ministrul Turismului: „Nu au verificat, au uitat, nu au știut că expiră programul de ajutor legat de Covid al UE”

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) atrage atenția asupra faptului că s-au ignorat solicitările pentru implementarea unor programe de ajutor pentru industria turismului din România, dar și că unele situații care au cauzat prejudicii agențiilor, precum criza generată de anularea zborurilor Blue Air, ar fi putut fi preîntâmpinate. Din păcate unele programe, finanțate chiar din bani europeni, au depășit termenul până la care putea fi depusă cererea de finanțare, astfel că banii sunt pierduți. Din acest motiv reprezentanții ANAT cer demisia de onoare a ministrului Turismului.

„Este o greșeală a unor funcționari de la Minister, dar în politică ministrul plătește”

Impact.ro a stat de vorbă cu Alin Burcea, Prin Vicepreședintele ANAT, pentru a identifica cele mai flagrante erori făcute de Minister în ultimul an. Din păcate unele dintre acestea nu pot fi reparate. Ministerul a ratat un termen de depunere a documentației pentru schema de ajutor HoReCa 2, în schimb promite un alt ajutor acordat pe baza conflictului din Ucraina, acesta însă este semnificativ mai mic. Este vorba de doar 1000 de euro pentru fiecare IMM.

„În primul rând este un semnal de alarmă pentru că la toate întâlnirile pe care le-am avut am vorbit și am tot vorbit și nu am rezolvat nimic. Nici o temă dintre cele înaintate nu s-a rezolvat, în 10 luni. Decizia este la primul ministru, dar pentru noi este în principal un semnal de alarmă. Unul dintre reproșurile pe care le facem este că nu am reușit, domnul Cadariu nu a reușit să facă ce a promis, și anume sprijinul Horeca 2, 2021 nu a fost un an la fel de prost ca 2020, care a reprezentat un dezastru pentru industrie, dar a fost o pierdere.

Cei din Minister, pe care domnul Cadariu îi păstorește, nu au verificat, au uitat, nu au știut că expiră programul de ajutor legat de Covid al UE la 30.06.2022. Nu mai putem să beneficiem de acest sprijin după 7 luni în care ne-am întâlnit cu ministrul. Este o greșeală a unor funcționari de la Minister, dar în politică ministrul plătește.” spune reprezentantul ANAT.

Daniel Cadariu, ministrul turismului

 

Câți bani s-au pierdut din cauza ratării termenului?

ANAT a transmis în decembrie 2021 o scrisoare către Ministerul Finanțelor Publice, prin care explica, pe baza datelor INS de la momentul respectiv (octombrie 2021), necesitatea continuării sprijinului pentru redresarea activității IMM-urilor din zona de turism și HORECA, acestea înregistrând și în anul 2021 o scădere de circa 57% față de anul 2019. Pentru comparație, scăderea cifrei de afaceri cumulate a agențiilor de turism în 2020 față de 2019 a fost de 69%, de la 2,335 miliarde de lei în 2019 la 727,5 milioane de lei în 2020, transmite asociația patronală într-un comunicat. Nici anul acesta nu a fost mult mai prolific pentru agenții și industria Horeca.

„În România a mers prost litoralul și anul acesta și sunt lucruri reale, nu le-am inventat noi. Nu a existat nici un fel de interes, preocupare, cel puțin în primă instanță, să găsim soluții, s-a discutat nu s-a rezolvat nimic. Pe programul Horeca 2 estimam undeva la 200 de milioane, nu ne referim doar la agențiile de turism, ci să la hoteluri și restaurante.

O creștere există, dar nu depășim nivelul de 75% din 2019, cu tarife la avioane care cresc, cu creșterea de kerosen adacadabrantă, situația nu este deloc roz.” spune Alin Burcea.

De asemenea multe agenții de turism au pierderi considerabile ca urmare a blocării activității Blue Air. ANAT a lansat deja, spre dezbatere, Fondul de garantare a zborurilor, pentru a putea asigura recuperarea sumelor achitate pentru bilete, în cazul insolvenței/falimentului companiei aeriene.

Evenimentele recente au dovedit că asigurările de insolvență utilizate în momentul de față nu oferă soluții viabile în momente de criză, neputând garanta despăgubirea integrală a turiștilor, așa cum prevede legea. Am solicitat D-lui Ministru Cadariu să începem lucrul la un act normativ care să reglementeze crearea Fondului de garantare pentru pachetele de servicii de călătorie. ANAT precizează că discuțiile sunt doar la debut și că așteaptă ca această propunere să devină lege.

Reprezentanții agențiilor mai cer modificarea legii și în privința faptului că în afară de agențiile de turism organizatoare, niciun furnizor de servicii turistice nu are obligația să dețină asigurare de insolvență. Se cere și urgentarea proiectului de Ordonanță referitor la promovarea incomingului. Actul normativ este blocat de către Consiliul Concurenței în timp ce în Bulgaria se acordă 35 de euro pentru fiecare turist străin.

Campanii de denigrare, lipsa unora de promovare și un buget redus

Promovarea turismului românesc este un alt reproș adus ministrului. De la participarea agențiilor la Târguri de Turism, până la contracararea campaniilor negative, toate aceste măsuri au fost cvasi-inexistente.

„Vara 2022 a fost marcată de campaniile negative duse împotriva litoralului românesc, ceea ce a dus la scăderi semnificative a vânzărilor pentru turismul intern și, cu precădere pentru litoral. Deși am solicitat sprijin și ieșiri publice ale D-lui Ministru, Domnia sa nu a considerat că este o problemă suficient de importantă încât să întreprindă vreo acțiune de sprijin. (…) Concluzionând, îi mulțumim Domnului Ministru Cadariu pentru bunele intenții declarate și, analizând în mod obiectiv impactul activității Domniei sale, cel puțin asupra agențiilor de turism, îi solicităm demisia de onoare!” spun membrii ANAT.

De asemenea asociația mai precizează că bugetul alocat turismului, de doar 1,5 milioane de euro este insuficient.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...