Analiză. Prăbușirea pieței scoate în evidență diviziunile din Europa. Evenimentele care dezvăluie fragilitatea UE

Beatrice Dumitru 16.06.2022, 12:53
Analiză. Prăbușirea pieței scoate în evidență diviziunile din Europa. Evenimentele care dezvăluie fragilitatea UE

O părbușire a piețelor a readus amintiri despre criza datoriilor din zona euro în urmă cu mai bine de un deceniu, evidențiind diviziunile care au afectat eforturile blocului de a crea o legătură mai strânsă. Două evenimente din această săptămână dezvăluie fragilitatea Uniunii Europene.

Evenimentele care arată fragilitatea Uniunii Europene

În timp ce în perioada care a urmat crizei economice 19 țări din Uniunea Europeană au centralizat și au înăsprit controalele bancare, țări precum Italia, dar nu numai, au preferat să anuleze reformele economice, în timp ce tipărirea de bani a stimulat economia.

Temerile provocate de situația în care costurile mai mari ale împrumuturilor vor sufoca creșterea economică și prăbușirea piețelor au scos la iveală crăpăturile în alianță, care, spre deosebire de Statele Unite, este ținută împreună în mare parte de Banca Centrală, mai degrabă decât de un guvern cu putere de a impozita și cheltui, potrivit unei analize Reuters.

Analiză. Prăbușirea pieței scoate în evidență diviziunile din Europa. Evenimentele care dezvăluie fragilitatea UE
Prăbușirea piețelor pune accentul pe călcâiul lui Ahile al UE.

Două evenimente din această săptămână dezvăluie fragilitatea Uniunii Europene: eforturile BCE de a restabili încrederea în statele mai slabe care se confruntă cu creșterea costurilor de împrumut pe măsură ce programul său de cumpărare a datoriilor se încheie și eșecul miniștrilor de-a lungul deceniului de a pune deponenții din blocul comunitar pe o bază solidă.

Ce a promis Banca Centrală

După o întâlnire de urgență care a avut loc pe 15 iunie, BCE a promis măsuri noi pentru temperare a vânzării pe piață, dar lipsa unui plan concret pentru a ajuta țările încărcate de datorii precum Italia și Grecia i-a dezamăgit pe unii. Acest lucru a fost în contrast puternic cu 2012, când președintele BCE de atunci, Mario Draghi, a abordat criză cu încredere în viitorul monedei, un angajament de a face „orice este nevoie”, urmat de un program vast de imprimare a banilor.

Acum, totuși, prețurile mari declanșate de acea tipărire a banilor, precum și creșterea costurilor energiei ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și a blocajelor pandemice din China, fac această ispravă greu de repetat.

A fost ușor să faci orice era necesar când inflația era scăzută. Întâlnirea de urgență a creat o mulțime de așteptări pe care BCE nu le poate îndeplini în cele din urmă. Numai guvernele pot aborda divergența economică reală și configurarea incompletă a zonei euro”, a spus Guntram Wolff de la think-tank-ul Bruegel, adăugând că această creșterea a prețurilor împinge BCE să inverseze cursul.

Diviziunile din zona euro ar putea să apară la o reuniune a miniștrilor, de joi, unde vor discuta un plan blocat de consolidare a sistemului financiar al blocului comunitar. Un pilon central al reformei crizei financiare, așa-numita uniune bancară, rămâne la nivelul dezbaterilor, iar problema critică a protecției depozitelor la nivel regional este, încă, nerezolvată.

Am mers mai degrabă înapoi decât înainte. Dacă există un faliment bancar, va fi la fel ca în 2008”, a spus Karel Lannoo de la Centrul pentru Studii de Politică Europeană, adăugând că statele ar fi lăsate să-și asume povara. „Perioada Draghi s-a încheiat”.

Thomas Huertas, fost președinte supleant al organului de supraveghere bancar al UE și acum la Institutul Leibniz, a declarat că absența unei astfel de rețele de siguranță pune băncile europene într-un dezavantaj față de rivalii americani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...