Analiză. Cum se poate termina războiul din Ucraina? Cinci scenarii posibile

Beatrice Dumitru 04.03.2022, 11:06
Analiză. Cum se poate termina războiul din Ucraina? Cinci scenarii posibile

În mijlocul unui război dur, cu milioane de oameni care fug din calea dezastrului și alții care își pierd viața, pare greu de văzut o cale de ieșire. Dar există cinci scenarii care ar putea duce la încetarea conflictului din Ucraina, potrivit unei analize BBC. Însă, oricum se va termina acest război, lumea se va  schimba.

Cele cinci scenarii care ar putea duce la încheierea războiului

Veștile de pe câmpul de luptă, discuțiile diplomatice oprite, emoția celor îndurerați și loviți de război, toate acestea pot fi copleșitoare. Dar există câteva posibilele scenarii pe care politicienii și strategii militari ar putea să le ia în calcul pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina.

Război de scurtă durată

În acest scenariu, Rusia își intensifică operațiunile militare. Forțele aeriene ruse, care au jucat până acum un rol discret, lansează lovituri devastatoare, iar atacurile cibernetice masive se extind în Ucraina vizând infrastructura națională cheie. Sursele de energie și rețelele de comunicații sunt întrerupte, iar mii de civili mor. În ciuda rezistenței curajoase, Kievul ar cădea în câteva zile.

Guvernul este înlocuit cu un regim marionetă pro-Moscova, în timp ce președintele Zelenski fie este asasinat, fie fuge, în vestul Ucrainei sau chiar peste ocean, pentru a înființa un guvern în exil. Președintele Vladmir Putin declară victorie și retrage o parte a trupelor, dar mai păstrează câteva pentru a menține un anumit control. Mii de refugiați continuă să fugă spre vest, ăn timp ce Ucraina ar deveni un stat controlat de Moscova, la fel ca și Belarusul, scrie BBC.

Război pe terme lung

Această invazie s-ar putea transforma într-un război prelungit. Poate că forțele ruse se împiedică din cauza moralului scăzut al soldaților, a logisticii proaste și a conducerii ineficiente. Poate că forţele ruse vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-şi asigura controlul în oraşe precum Kiev, ai căror apărători participă la lupte de stradă. Urmează un asediu lung. Scenariul ar fi la fle ca cel din anii 1990, când Rusia a dus lupte grele pentru a ocupa și distruge în mare măsură Groznîi, capitala Ceceniei.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Analiză. Cum se poate termina războiul din Ucraina? Cinci scenarii posibile
Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina.

Și chiar dacă Rusia va fi prezentă în orașele Ucrainei, poate că ar avea probleme pentru a menține controlul și poate că nu va putea trimite trupe pentru a acoperi o țară atât de mare. Forțele defensive ale Ucrainei se transformă într-o insurgență eficientă, bine motivată și susținută de populațiile locale. Occidentul continuă să furnizeze arme și muniție. Și, poate după mulți ani, posibil cu o nouă conducere la Moscova, forțele ruse părăsesc  Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în 1989, după un deceniu în lupta cu insurgenții islamiști.

Război european

Este posibil ca acest război să se extindă în afara granițelor Ucrainei? Președintele Vladimir Putin ar putea încerca să recâștige mai multe părți din fostul imperiu al Rusiei prin trimiterea de trupe în fostele republici sovietice precum Moldova și Georgia, care nu fac parte din NATO. Sau ar putea fi doar un calcul greșit.

Vladimir Putin ar putea declara că livrările de arme occidentale către forțele ucrainene sunt un act de agresiune care justifică represalii. El ar putea amenința că va trimite trupe în statele baltice, care sunt membre NATO, precum Lituania, pentru a forma astfel un coridor terestru spre enclava rusă Kaliningrad. Acest lucru ar fi extrem de periculos și ar risca un război cu NATO. Dacă s-ar confruntă cu un eșec în Ucraina, Vladimir Putin poate ar încerca să atace din nou.

Soluție diplomatică

Pistolele vorbesc acum, dar calea dialogului trebuie să rămână mereu deschisă”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Cu siguranță dialogul continuă. Președintele Franței Macron a vorbit la telefon cu președintele Putin, iar oficiali ruși și ucraineni s-au întâlnit pentru discuții în Belarus. Fiind de acord cu discuțiile, liderul de la Kremlin pare să fi acceptat posibilitatea încetării focului.

Întrebarea cheie este dacă Occidentul poate să ofere ceea ce diplomaţii numesc un „off ramp”, un termen american care desemnează ieşirea de pe o autostradă majoră. Diplomaţii spun că Putin știe condiţiile pentru ridicare sancţiunilor.

Acest scenariu este de luat în considerare, deoarece războiul merge prost pentru Rusia, sancțiunile încep să clatine Moscova, iar opoziția crește pe măsură ce scriele cu soldați ajung în țară. În acest context, Putin începe să se întrebe dacă decizia de a invada Ucraina a fost una bună.

Vladimir Putin este înlăturat

Și cum rămâne cu Vladimir Putin? Când a lansat invazia, a declarat: „Suntem pregătiți pentru orice rezultat”. Dar dacă acest rezultat ar fi pierderea puterii? Ar putea părea de neconceput. Cu toate acestea, lumea s-a schimbat în ultimele zile și acum se gândește la astfel de lucruri.

Este acum la fel de probabil ca la Moscova să se producă o schimbare de regim ca și la Kiev”, a scris săptămâna aceasta: Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la Kings College, Londra.

Poate că Vladmir Putin ar continua un război dezastruos. Mii de soldați ruși mor. Sancțiunile economice încep să aibă consecințe. Liderul de la Kremlin pierde sprijinul popular. Poate că există amenințarea revoluției populare. El folosește forțele de securitate interne ale Rusiei pentru a suprima această opoziție. Însă situaţia internă ar deveni dificilă şi un număr suficient de membri ai armatei, poliţiei şi elitei economice din Rusia s-ar întoarce împotriva lui.

Occidentul precizează că dacă Putin ar pleaca și ar fi înlocuit de un lider mai moderat, atunci s-ar ridica sancțiunile și s-ar restabili relații diplomatice normale. Există o lovitură de stat sângeroasă și Putin pleacă. Acest lucru poate să nu pară probabil acum, dar nici imposibil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...