ANAF vrea să dea peste cap felul în care sunt plătiți angajații la stat. Anunțul făcut de șeful instituției: „Colegul stă la cafele”

Mihnea Tălău 17.11.2022, 15:02
ANAF vrea să dea peste cap felul în care sunt plătiți angajații la stat. Anunțul făcut de șeful instituției: „Colegul stă la cafele”

Președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, este de părere că angajaţii de la stat nu ar mai trebui plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţa şi de rezultatele obținute. El spune că aceasta ar fi una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român.

Plata unitară face ca în rândul angajaților foarte buni să apară demotivarea

Heiuș consideră că statul trebuie să depășească acest mecanism de a gândi unitar: ”Parcă şi legea salarizării se numește legea salarizării unitare”.

”Noi, ca stat, trebuie să depășim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Sistemul actual de salarizare este unul unitar – munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu”. În timp, apare riscul în cazulangajaților foarte buni să apară demotivarea. „«De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu, care stă mai mult la cafea pe hol, ia acelaşi salariu ca şi mine?»”,  a declarat Lucian Heiuș.

Seful ANAF, despre motivul pentru care este bine sa platesti cu cardul, nu cash. Legea prevede clar
Lucian Heiuş, preşedintele ANAF

Sistemul administrativ trebuie să crească şi să fie performant

Președintele ANAF consideră că o astfel de modernizarea ar trebuie făcută în toate instituţiile statului.

„Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească. Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci într-adevăr putem discuta despre un stat modern, despre performanţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, construcţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a completat reprezentantul Fiscului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...